logo  U okviru grantovske podrške USAID-ovog Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (USAID WHAM projekat), Privredna komora RS implementira  Projekat za podršku privrednim društvima u aktivnostima obuke radne snage, uvođenja, sertifikacije i resertifikacije standarda kvaliteta i pristupa tržištima.

Projekat podrške namjenjen je malim i srednjim preduzećima (privrednim društvima), u privatnom vlasništvu u Republici Srpskoj registrovana za obavljanje proizvodnih djelatnosti u sektorima drvoprerade, metaloprerade i tekstila/obuće, za sufinansiranje aktivnosti:

  • Obuke radne snage kroz programe dokvalifikacije, prekvalifikacije ili kroz angažman konsultanata/trenera za određenu oblast,
  • Uvođenje, sertifikacija ili resertifikacija sistema upravljanja kvalitetom i/ili proizvoda,
  • Pristup tržištima, odnosno aktivnosti koje će direktno uticati na povećanje obima prodaje i izvoza (npr. izrada promotivnih materijala, izlaganja na sajmovima, B2B, i sl.)

Pored opštih kriterija, osnovni kriteriji za dodjelu sredstava iz Projekta podrške su ostvarenje ciljeva:

  • Zapošljavanje
  • Povećanje prihoda od prodaje
  • Povećanje izvoza

U okviru grantovske podrške USAID-ovog Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (USAID WHAM projekat), Privredna komora Republike Srpske je potpisala memorandume o razumjevanju o dodjeli sredstava podrške sa jedanaest preduzeća iz sektora metaloprerade, drvoprerade i tekstila/obuće. Sredstva podrške namijenjena su aktivnostima obuke radne snage, boljeg pristupa tržištima te uvođenju i sertifikaciji sistema upravljanja kvalitetom i/ili sertifikacije proizvoda.

U toku je implementacija projektnih aktivnosti za periodu od 01. juna – 15. novembra 2018. god. Za jedanaest privrednih društava rezervisana su sredstva u iznosu od 110.313,00KM.

Najveća vrijednost podrške odnosi se na aktivnosti obuke radne snage.

Planiran je i drugi Javni poziv sredinom novembra 2018.godine.

Sredstva Projekta podrške u ukupnom iznosu od 202.000,00 KM su obezbjeđena kroz ugovore sa USAID Projektom razvoja radne snage i povećanog pristupa tržištima (WHAM), Vladom Republike Srpske – Ministarstvo industrije energetike i rudarstva RS, te sljedećim BFC SEE gradovima i opštinama: Banja Luka, Doboj, Trebinje, Gradiška, Teslić, Kotor Varoš i Laktaši.

 

 

Olivera Radić

Rukovodilac Centra

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-139

+387 51 493-126

Svjetlana Kević Zrnić

Stručni saradnik

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493 139

+387 51 493 126

Dokumenti

 Linkovi

USAID WHAM BIH

Aktuelnosti

projekti

WHAM: Poziv za dostavu projektnih prijedloga

| Novosti iz Komore, Projekti, slide, USAID WHAM | No Comments

Poziv se odnosi na dostavu projektnih prijedloga za podršku brzo-rastućih, izvozno-orijentisanih i izvozno spremnih malih i srednjih preduzeća iz sektora metala ili tekstila/obuće orijentisanih prema proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranja novih radnih mjesta.

Print Friendly
DSCN2076

Predstavljen Program USAID-a “Razvoj radne snage i veći pristup tržištima”

| Novosti iz Komore, slide, USAID WHAM | No Comments

Predstavnici USAID WHAM programa predstavili su mogućnosti prijave za novi javni poziv za podršku kompanija iz sektora metala, drveta i tekstila/obuće putem bespovratnih (grant) sredstava.

Print Friendly
IMG-4e58b8b80b0359f4500db60fa2fb9404-V

USAID WHAM: Belt zaposlio nove radnike

| Novosti iz Komore, slide, Tekstil i kožarstvo, USAID WHAM | No Comments

Direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić, i šef misije USAID-a u BiH, Peter Duffy, posjetili su danas banjalučkog proizvođača kožne galanterije Belt d.o.o. čime je obilježeno zaposlenje novih radnika u ovom preduzeću.

Print Friendly
rim metal

RIM Metal d.o.o. Teslić: Hvala Komori!

| Metalurgija i obrada metala, Novosti iz Komore, slide, USAID WHAM | No Comments

– RIM Metal će zasigurno ostvariti veću konkurentnost kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima, kao najbolji pokazatelj biće zapošljavanje novih radnika, gdje je fokus na mladim ljudima, kojima bismo zapošljavanjem osigurali budućnost i ostanak u svojoj domovini – navedeno je u zahvalnici ovog preduzeća.

Print Friendly
Print Friendly