Mirjanić: Omogućiti živinarima izvoz na inostrano tržište

By 16. октобра 2015. Aktuelnosti No Comments

Stevo MirjanicMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će resorno ministarstvo u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH preuzeti sve potrebne mjere da bi se stvorili pravni i ekonomski uslovi za izvoz živinarskih proizvoda na inostrano tržište.
„To se prije svega odnosi na zdravstvenu ispravnost namirnica, a to znači ispunjavanje uslova objekata za proizvodnju mesa i jaja i klaonica, odnosno finalnih prerađivačkih kapaciteta“, rekao je Mirjanić Srni nakon sastanka sa članovima Zajednice živinara u Srpcu.
Mirjanić je naglasio da je Ministarstvo poljoprivrede već pokrenulo dosta pitanja u vezi sa ovom temom, te da je najveći problem u vezi sa izvozom jaja i problemom salmonele.
Sa živinarima Srpca resorni ministar je razgovarao i o podsticajima za narednu godinu, koji, kako je Mirjanić rekao, neće biti manji od ovogodišnjih.
„Poenta je da živinari, kao i drugi proizvođači, moraju stvarati takav proizvodni ambijent da svojom proizvodnjom ostvaruju pozitivne rezultate, a da podsticaji ili podrška države služe da unapređuju i proširuju proizvodnju“, poručio je Mirjanić.
On je dodao da podrška države nikako ne bi smjela da služi za pokrivanje bilo kakvih troškova poslovanja živinara.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply