Mnogo prostora za bolju saradnju Srpske i Japana

rhdr

rhdr

Unapređenje poslovne saradnje i ukupne robne razmjene Republike Srpske i Japana, bila je tema današnjeg sastanka predsjednika Privredne komore Republike Srpske Borka Đurića i novoimenovanog ambasadora BiH u ovoj dalekoj zemlji, Siniše Berjana.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i direktor Komore Pero Ćorić i direktor Sektora za ekonomsko – pravne poslove Dragana Kokot, rečeno je da je ukupan obim razmjene između Srpske i Japana u 2018. godini iznosio 29,4 miliona KM, što je, kako je ocijenjeno, izuzetno mali iznos u odnosu na mogućnosti. Od ovog iznosa, vrijednost izvoza iznosila je tek 191.000 KM, a uvoz 29,2 miliona KM.

To je, kako je rečeno, i šansa da se ovaj obim u značajnoj mjeri poveća, a novoimenovani ambasador Berjan je rekao da, osim vina koji se već nalaze na tržištu Japana, šansu vidi i u plasmanu visokokvalitetnog namještaja iz Republike Srpske.

Na sastanku je dogovoreno da će novoimenovani ambasador, kada stupi na dužnost, promovisati privredne potencijale i mogućnosti za ulaganje u Republiku Srpsku i BiH, a poseban akcenat će biti promocija turističkih potencijala. Uz to, dogovoreno je i da se radi na stručnom usavršavanju naših kadrova u Japanu, u različitim oblastima.

 

Leave a Reply