Mnogo prostora za još bolju saradnju Republike Srpske i Vojvodine

By 2. новембра 2017. Novosti iz Komore, slide No Comments

privredna-komora-republike-srpske-jpg_660x330Više od 60 privrednika iz Republike Srpske i Vojvodine učestvovalo je danas na Privrednom forumu u Banjaluci, koji je u organizaciji Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade i Vlade Srpske, odžan u Komori.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da očekuje da se postojeća privredna saradnja značajno unaprijedi, jer kako kaže, potencijali su veliki, kao i zainteresovanost privrednika.

– Nikada nije dosta, niti dovoljno, pogotovo što su naše mogućnosti za saradnju mnogo veće od onoga što sada realizujemo i očekujemo da kroz učešće političkog faktora, zajedno sa privrednicima, imamo priliku za ostvarenje višeg nivoa saradnje – naveo je Đurić.

Podsjetio je da je prije tri mjeseca potpisan sporazum o saradnji dvije privredne komore i da sada u Banjaluci boravi brojnija vojvođanska delegacija koja će razgovarati sa domaćim privrednicima, a fokus će biti na turizmu, te drugim granama kao što su poljoprivredno-prehrambena industrija, elektro- mašinska i trgovina.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić kazala je da je privreda zamajac koji će omogućiti da se dosadašnja saradnja proširuje i razvija.

– Za prvih devet mjeseci ove godine, ukupan iznos robne razmjene sa RS bio je 480 miliona evra. Od toga, iz Republike Srpske su izvezene robe u vrijednosti za 150 miliona, a uvezeno je oko 320 miliona. Pokrivenost izvoza uvozom je oko 50 odsto, to je šansa za naše privredne subjekte. U tom periodu, izvoz u Republiku Srbiju činio je više od 12 odsto ukupnog izvoza Republike Srpske. Srbija je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske. Kada je u pitanju saradnja sa privrednom Vojvodine, uvoz iz ovog dijela Republike Srbije u Republiku Srpsku, prema statističkim podacima za prvih šest meseci, iznosi 71,5 miliona dolara, a naš izvoz je bio u vrijednosti od 12,5 miliona dolara – navela je Golićeva.

I potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istakao je da odnosi između Republike Srpske i Republike Srbije, nikada nisu bili bolji nego što su danas naglasivši da je to, kako kaže, plod mudre politike dvaju državnih rukovodstava, koja uspijevaju da odgovore svim izazovima i iskušenjima. Govoreći o privrednoj saradnji između Srpske i Vojvodine, ocijenio je da je ona intezivna, ali da postoji želja da se podigne na viši nivo, da se razgovara o konkretnim projektima koji bi bili realizovani u narednom periodu.
– Isto tako, želimo da privrednici iz Srbije intenzivnije ulažu u Srpsku – kaže Miličević i dodaje da je Pokrajinska vlada kandidovala važne infrastrukturne projekte, kao što su rekonstrukcija pruge Šid-Bijeljina, te zajedno sa Vladom Srbije izgradnju veoma važnog drumskog koridora, takozvanog „Fruškogorskog koridora“ od Novog Sada preko Rume i Šapca prema Republici Srpskoj.

Predsjednik PK Vojvodine Boško Vučurević istakao je da su interesi privrednika ujedno i interesi komora.

– Organizovanjem Privrednog foruma u Banjaluci, privrednicima pružamo nove mogućnosti saradnje i ostvarivanja obostranih interesa za ulaganja. Današnji Forum rezultat je zajedničkih napora i stremljenja komora za uvezivanjem regiona – rekao je Vučurević.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković predložio je da se naprave zajednički turistički proizvodi, kojima će se Srbija i Republika Srpska predstavljati na, kako kaže, vrlo zahtjevnom turističkom tržištu.

Na Forumu su predstavljeni ekonomski potencijali i investicioni ambijent Republike Srpske i AP Vojvodine, a održani su i bilateralni susreti privrednika.

 

Print Friendly

Leave a Reply