Naše je bolje – Vina

Naše je bolje – Vina

Seriju tekstova pod naslovom „Naše je bolje“ Mondo.ba realizuje Anđelić vinau saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske.
U okviru serijala želimo da domaćoj javnosti predstavimo što više privrednika iz RS i tako motivišemo kupce da im prioritetno bude domaće.
Ovaj put predstavljamo vam četiri domaće vinarije, koje mogu da se pohvale izuzetnim sortama i odličnim vinima.
Vinski podrum “Anđelić” iz Trebinja se bavi proizvodnjom grožđa, vina i rakije lozovače. Ova porodična vinarija ima preko stotinu godina dugu tradiciju proizvodnje grožđa i vina, a trenutno u njoj radi šesta generacija.
“Vinarija ima ograničenu proizvodnju vrhunskih vina i ubrajamo se u male porodične vinarije. Godišnja proizvodnja vinarije je 200.000 butelja (150.000 litara), dok je sam kapacitet vinarije veći, 300.000 litara. Razlog leži u činjenici da nam crvena vina odležavaju tri ili više godina u podrumu prije izlaska na tržište. Imamo pet zaposlenih u samoj vinariji, a 40 ljudi u vinogradima”, kazala nam je vlasnica Milica Anđelić.
Prema njenim riječima, akcenat vinarije “Anđelić” je na sortama “žilavka” i “vranac”.
“To su naše autohtone sorte i cilj nam je popularizovati ove svijetu nepoznate sorte i brendirati Hercegovinu kao vinsku regiju sa izuzetno kvalitetnom sirovinom i vrhunskim gotovim proizvodom – vinom. Dokaz našega savjesnog i predanog rada, kao i dugogodišnjeg iskustva je kvalitet naših proizvoda, koji je prepoznat i nagrađen na eminentnim svijetskim ocjenjivanjima. Posebno bih izdvojila “Decanter” iz Londona, gdje smo u konkurenciji sa 62 zemlje i 14.500 vina dobili srebrnu medalju za vino “Žilavka” i medalju za barrique “Mičevac”, istakla je Milica Anđelić.
Ona ističe da im izvoz nije prioritet, ali se njihova vina mogu naći i izvan RS.
“Naše vino se izuzetno dobro prodaje u samom Trebinju i ostatku Srpske. Izvozimo u Srbiju, Crnu Goru, Švedsku, jedan kontigent je išao za Veliku Britaniju, Poljsku, Češku, a u pregovorima smo sa Rusijom i Njemačkom”, dodala je.
Vinski podrum Anđelić primjenjuje HACCP i ISO standard u proizvodnji, koji garantuje kvalitet proizvoda od vinograda do butelje, a i navedene nagrade su dokaz da je vino vrhunskog kvaliteta.
“Važno je da kupci biraju domaće proizvode, jer je proizvodnja kao privredna grana nosilac privrede svake zemlje. Kada kupite neki domaći proizvod vi postičete jedan čitav lanac – od proizvodnje sirovine, obrtnih sredstava, opreme, podstičete povećanje zaposlenih radnika… Na taj način svi zajedno jačamo i povećavamo tu veoma značajnu privrednu granu za koju se može reći da je „žila kucavica“ i snaga jedne države”, naglasila je Milica Anđelić u razgovoru za naš portal.
Vinarija Jungić je jedina registrovana vinarija u banjalučkoj regiji. Osnovana je 2008. godine, u mjestu Markovac kod Čelinca, udaljenog petnaestak kilometara od Banjaluke.
“Naša vinarija ima ima u potpunosti kompletiran proizvodni, ugostiteljski i degustacioni sadržaj. Trenutno je na području Markovca zasađeno oko sedam hektara vinograda što zadovoljava oko dvije trećine naše trenutne godišnje proizvodnje koja iznosi 60.000 litara. Pored toga obeJungić vinazbjeđujemo i oko pet hektara zasada vinove loze od kooperanata.
Namjera nam je da proširimo zasade vinograda do nekih 10 hektara i da cjelokupnu planiranu proizvodnju radimo od grožđa sa našeg područja, čime bismo postigli i upotrebu krajnjih kapaciteta vinarije od oko 100.000 litara proizvedenog vina”, kaže za MONDO saradnik na razvoju novih proizvoda Irena Jungić – Šćekić.
Većina vina Vinarije “Jungić” čuva se u podrumima oko četiri godine prije izlaska na tržište. Proizvodni dio vinarije opremljen je savremenom enološkom opremom i urađen po svjetskim standardima, pa su ostvarene sve pretpostavke za proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta.
“Vina njegujemo i na tradicionalni način – odležavanjem u običnim ili barrique hrastovim bačvama”, naglasila je naša sagovornica.
U vinogradima ove vinarije uzgajaju se različite sorte vinove loze, poput izrazito cijenjenih crnih (Cabernet sauvignon, Merlot i Frankovka) i bijelih (Rhine Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc i Tamjanika).
“Namjera nam je da vratimo u život zaboravljeni markovački kraj, pa smo crnim vinima smo dali ime Šikar, po predjelu na kome je zasađen vinograd, a bijelim vinima ime Balatin, po rječici koja izvire u neposrednoj blizini”, otkrila nam je Irena Jungić – Šćekić.
Vinarija Jungić je zbog svoje istrajnosti, umijeća i kvaliteta, dobila brojna priznanja i značajne nagrade a na svaku od njih jednako su ponosni.
“Cilj na kome rade svi zaposleni u Vinariji “Jungić” jeste da naša vina postanu prepoznatljivo obilježje opštine Čelinac, da se privuku gosti u zaboravljene seoske predjele, te da se na taj način doprinese razvoju poljoprivrede, turizma i vinske kulture uopšte.
Kvalitetom koji Vinarija “Jungić” dokazuje u svakoj godini svoga poslovanja, te konstantim ulaganjima u nove proizvodne pogone nastojimo ucrtati Čelinac u vinsku mapu regije, i stvoriti jedan prepoznatljiv brend koji će Republiku Srpsku predstavljati u vinskom svijetu”, istakla je Irena Jungić – Šćekić.
Nadaleko čuveni vinski podrum manastira Tvrdoš pominje se još u jednoj prastaroj epskoj narodnoj pjeTvrdos vinasmi (“manastirske izbe ispunjene vinom”). Srpski monasi su, čuvajući duhovnost i kulturu, uspjeli sačuvati i tradiciju srpskog vinarstva.
Neki kažu da najveće zasluge za prenošenje znanja o uzgajanju vinove loze i proizvodnji vina pripadaju monaštvu. Mnoge slavne vinarske kuće Francuske, Italije, Španije i Njemačke nastale su na starim manastirskim posjedima ili kao nastavljači njihove tradicije. Brojni su i srpski manastiri koji su vinarski ugled sačuvali do današnjih dana – Visoki Dečani, Ljubostinja, Tvrdoš.
Monasi manastira Tvrdoš, započeli su prije desetak godina novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu kod nas. Preuzeli su brigu nad vinovom lozom u Trebinjskom polju, gdje su stari zasadi Vranca smješteni na 70 hektara površine i podigli čak 60 hektara mladih vinograda u Popovom polju.
Danas, manastir ima dva podruma. U starom kamenom podrumu iz 15. vijeka, u stoljetnim hrastovim bačvama sazrijeva vranac, a samo desetak metara dalje, uz samu Trebišnjicu, ukopan je novi podrum opremljen najsevremenijom tehnologijom, ali savršeno uklopljen u postojeći kompleks.
Moderna tehnološka rješenja uključuju i gravitacioni transport vina tokom procesa prerade, omogućen visinskim razlikama između različitih nivoa podruma.
Podrumi manastira Tvrdoš njeguju tradicije srpskog monaškog vinogradarstva i hercegovačkog podneblja, proizvodeći vina od autohtonih i internacionalnih sorti u podrumu iz 15. vijeka. Žilavka, vranac, šardone, kaberne sovinjon, ali i manastirska loza, proizvode se kombinovanjem drevnih i najsavremenijih tehnologija.
Četvrta domaća vinarija koju vam predstavljamo je Vinarija “Vukoje” čija vina se prave od grožđa s Carskih vinograda, koji se nalaze desetak kilometara od Trebinja, na ušću dvije rijeke, Trebišnjice i Sušice, kao i od grožđa sa Zasad polja.
Čuvene Carske vinograde je krajem 19. vijeka podigla austrougarska monarhija i proglasila ih najpogodnijim za žilavku. Vinogradi u Zasad polju se nalaze uz samo korito rijeke Trebišnjice, na ulazu u grad Trebinje i prostiru se na površini od 20 hektara.
Vinarija “Vukoje” se od 1982. godine bavi ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim “barrVukoje vinaique” bačvama u podrumima osam metara ispod zemlje.
Proizvodnja je isključivo usmjerena na kvalitet, što pokazuju i mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva. Proglašena je najboljom vinarijom jugoistočne Evrope i jedina je vinarija u regionu koja je proizvela i prvo prirodno pjenušavo vino. Vinska galerija na šestom i sedmom spratu vinarije, kapaciteta 300 mjesta, sa panoramskim pogledom na grad i vinograde, stvrstava je među nezaobilazna odredišta ljubitelja vina.
Ova vinarija je, za svoja vina, dobila zlatne medalje za kvalitet u Parizu, Ženevi, Milanu, Bergamu, Pragu, Briselu i Beču AWC.

Nagrada i priznanja Vinarije „Jungić“

Najznačajnija priznanja su:
– Beo Wine Fair 2015 (Srebrna diploma vinu Cabernet sauvignon 2009, Srebrna diploma vinu Šikar barrique 2009)
– Vinařské Litoměřice 2014 (Zlatna medalja vinu Cabaret Sauvignon 2009)
– Sabatina 2014 Srebrna medalja za kvalitet proizvoda
– Cabaret Sauvignon 2010 (Srebrna medalja za kvalitet proizvoda)
– Šikar Barrique 2009 (Srebrna medalja za kvalitet proizvoda)
– Balatin 2013
– Saspo 2014 Innsbruck (Najbolji samostalni preduzetnik
– Dani vina, Banja Luka 2010
(1. nagrada za crveno vino Šikar Cuvée Barrique 2008; 1. mjesto za najbolji proizvodni vinograd)
– Dani vina, Banja Luka 2009
(1. mjesto za crveno vino Šikar Cuvée 2008.)

U ponudi vinarije Vukoje pronaći ćete:

Vina: Hercegovačka žilavka Vukoje, Hercegovački vranac Vukoje, Tribunia Vukoje chardonnay, Tribunia Vukoje rose, Tribunia Vukoje cabernet, Tribunia Vukoje merlot, Tribunia Vukoje pinot noir, Vukoje 30- syrah, Vranac Vukoje rezerva, Zlatna selekcija crveno, Zlatna selekcija bijelo, Carsko vino.

Rakije: Hercegovačka zlatna lozovača 0,75 l, Hercegovačka travarica 0,75 l, Vukoje bitter „eliksir života“ 0,75 l.

Svi proizvodi imaju i drvena ekskluzivna pakovanja.>

Izvor: Mondo.ba

 

Print Friendly

Leave a Reply