Nacrt Pravilnika o dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost

Uprava za indirektno oporezivanje BiH objavila je na sajtu „eKonsultacije“ Nacrt Pravilnika o dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Cilj ove izmjene je otklanjanje nedorečenosti Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, te da se kroz određene dopune odredaba pravilnika izvrši decidno propisivanje obaveze i načina obračuna, kao i plaćanja PDV stranim prevoznicima za usluge prevoza putnika preko teritorije BiH. Posebno iz razloga što strani prevoznici nisu obračunavali i plaćali PDV po ovom osnovu, i na taj način domaći prevoznici nemaju jednak poreski tretman u odnosu na strane prevoznike, kao i činjenicu da domaći prevoznici plaćaju PDV za prevoz izvršen u drugim državama.

Takođe, zelim da istaknem i dio koji se odnosi na slobodne zone u članu 3. (član 60. “unos dobara u slobodnu zonu namijenjenih izvozu”)  i član 4. (član 61. “usluge korisnicima slobodnih zona u vezi isporuka dobara namijenjenih izvozu”), kao i član 2 . (član 33. Stav (1) koji se odnosi na promet nepokretne imovine).

 

Rok za online konsultacije u periodu od 31.03.2022. – 15.04.2022. godine.

Uputstvo za popunjavanje PDV prijave sa pojašnjenjem načina popunjavanja…

Nacrt Pravilnika o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na do…

Print Friendly

Leave a Reply