Najveći izazov porodičnih firmi je „transfer generacija“

By 23. октобра 2015. Aktuelnosti No Comments

Exclusive lingeriePrivreda Republike Srpske se suočava sa brojnim izazovima, a jedan od najvećih je „transfer generacija“, odnosno „transfer“ sa osnivača na nasljednike u privatnim kompanijama, rekao je predstavnik Centra za edukaciju „Pro Eduka“ Dragan Močević.
Močević je pred početak okruglog stola u Istočnom Sarajevu o porodičnim firmama u Srpskoj istakao da je privatna inicijativa u ovom grada stara tek dvadesetak godina i da sada dolazi u fazu da se osnivači kompanija i njihovi nasljednici na adekvatan način pripreme na sve izazove koji ih čekaju i prebrode taj „međugeneracijski transfer“.
On je naglasio da statistika na svjetskom nivou pokazuje da više od 72 odsto firmi ne doživi taj transfer na drugu generaciju, što znači da će se preduzeća u Republici Srpskoj naći pred velikim izazovom.
„Veoma je važno za jednu lokalnu sredinu kao što je Istočno Sarajevo da sva privatna preduzeća koja funkcionišu i rade sa većim ili manjim uspjehom postignu što bolje rezultate“, rekao je Močević, izrazivši nadu da će im današnji okrugli sto pomoći da obezbijede bolju održivost za svoja preduzeća.
Vršilac dužnosti direktora Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević rekla je da je uloga Agencije saradnja sa privredom, navodeći da je značajno da se putem ovog i ostalih projekata pomogne privrednicima.
„Mi smo mlad grad i privreda nam je na koljenima zbog čega moramo da uložimo mnogo napora da bi to krenulo naprijed“, istakla je Pandurevićeva.
Vlasnik tri firme u Istočnom Sarajevu Borko Močević rekao je da se susreće sa mnogo problema, a najteže je što mnogi nude pomoć, a malo nje stiže.
Močević očekuje pomoć grada i lokalne zajednice, jer, kako kaže, treba opstati i zadržati postojeća i otvoriti nova radna mjesta.
On očekuje od lokalne zajednice pomoć u ostvarivanju novih poslovnih kontakata koje firme ne mogu same da ostvare, kao i u plasiranju proizvoda, kako bi firma mogla da funkcioniše na bolji način.
Današnji okrugli sto organizovao je Centar za edukaciju „Pro Eduka“ u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i gradom Istočno Sarajevo.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply