Namještaj iz RS pred evropskim kupcima

Stolovi, stolice, komode i drugi namještaj proizveden u pogonima širom RS kvalitetom i dizajnom parira onom iz evropskih fabrika, a u prilog tome govori činjenica da se domaći proizvođači i ove godine predstavljaju na sajmu namještaja u Kelnu, najvećoj smotri na svijetu kada je riječ o ovoj grani prerađivačke industrije.

Na ovogodišnjem sajmu “Imm cologne”, koji je počeo juče i traje do 20. januara, predstaviće se rekordan broj preduzeća iz BiH, među kojima su i tri firme iz Srpske. Iz Spoljnotrgovinske komore BiH istakli su da će se na zajedničkom štandu predstaviti osam kompanija iz BiH te da individualno svoje proizvode izlaže još deset domaćih proizvođača namještaja, što je do sada najbrojniji nastup preduzeća iz BiH na ovoj manifestaciji. Naveli su da domaći eksponati u potpunosti odgovaraju zahtjevima tržišta EU, a obuhvataju tapacirani namještaj za sjedenje, namještaj za spavaće sobe, trpezarije, dnevne sobe te namještaj za kupatila.

– Ove kompanije uživaju punu organizacionu i savjetodavnu podršku komore, što podrazumijeva i predstavljanje na posebno dizajniranom međunarodnom štandu koji je prilagodljiv različitim konceptima i proizvodima – naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori i dodali da je ovo deveti uzastopni nastup domaćih proizvođača namještaja na sajmu u Kelnu.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik ističe za “Glas Srpske” da Srpska konstantno bilježi trend rasta kada je riječ o proizvodnji i izvozu namještaja.

– Domaće firme su za 11 mjeseci prošle godine izvezle namještaj u vrijednosti oko 223 miliona maraka, što je gotovo na nivou cijele 2017, tako da će ukupan izvoz u 2018. sigurno premašiti godinu ranije. Oko 25 odsto namještaja iz RS izvozi se u Njemačku – rekao je Šinik i dodao da stopa rasta izvoza namještaja u prošloj godini iznosi oko deset odsto.

Šinik kaže da je učešće namještaja u ukupnom izvozu RS sve veće, te da je  izvoz ovih proizvoda oko šest puta veći od uvoza.

– Uglavnom izvozimo namještaj za trpezarije i kuhinje, a najveću dobit ostvaruju firme koje rade za velike svjetske trgovačke lance – dodao je Šinik.

U Spoljnotrgovinskoj komori navode da je paviljon BiH na ovogodišnjem sajmu ukupne kvadrature 209 metara kvadratnih i da se nalazi u Hali 5.1 na sajmištu “Kolnmesse”.

 

Print Friendly

Leave a Reply