Namještaj od punog drveta na cijeni u Evropi

Stolovi i stolice od punog drveta, kreveti i komode proizvedeni širom Republike Srpske i BiH, jedinstvenim dizajnom i visokim kvalitetom pariraju namještaju proizvedenom u svjetskim fabrikama, a u prilog tome govori činjenica da se sedam domaćih kompanija predstavlja na Međunarodnom sajmu namještaja i enterijera u Kelnu.

Najveća smotra na svijetu kada je riječ o proizvodnji namještaja, sajam “Imm Cologne”, koji je počeo13. i traje do 19. januara, okuplja više od 1.200 učesnika koji tokom sedam sajamskih dana predstavljaju najnovije trendove i ideje u ovoj prerađivačkoj industriji.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ističu da su uspješno organizovali deseti jubilarni nastup domaćih kompanija na sajmu u Kelnu, koje se predstavljaju na zajedničkom štandu površine 209 kvadrata.

– U ponudi domaćih kompanija dominiraju proizvodi od punog drveta, namještaj za trpezarije, spavaće i dnevne sobe, a dvije kompanije iz BiH predstavljaju i namještaj za kupatila – istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori. Dodali su da je za deceniju učešća svoje proizvode na ovom prestižnom sajmu predstavilo 76 domaćih kompanija.

– Slogan nastupa “Tradicija za budućnost”, koji se zadržao do danas, nastao je na osnovu komparativnih prednosti na koje se oslanjamo u izgradnji budućnosti izvoza namještaja iz BiH, a to su obilje šumskih resursa, tradicija obrade drveta i afirmacija domaćeg dizajna – naveli su u  komori i dodali da je od 2011. do 2019. godine vrijednost izvoza namještaja na osnovu kontakata ostvarenih na ovom sajmu dostigla 9,3 miliona evra.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže za “Glas Srpske” da je učešće domaćih kompanija na sajmu u Kelnu veoma značajno.

– Pokazalo se da su mnoge naše kompanije koje su učestvovale na tom sajmu proteklih godina imale i te kako koristi od toga.  Njemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Srpske i BiH kada je riječ o plasmanu domaćeg namještaja – rekao je Šinik, naglasivši da se 20 odsto namještaja iz Srpske izvozi na njemačko tržište.

Šinik kaže da je domaći namještaj od punog drveta posebno na cijeni u Evropi. On je dodao da treba poboljšavati konkurentnost domaćih proizvoda, te da oni kvalitetom i te kako pariraju svjetskim proizvodima.

Na zajedničkom štandu u Kelnu predstavljaju se kompanije “Elgrad” Teslić, “Formino” Teslić, “Elma-Konjuh Internacional” Sarajevo/Teslić, “Malak Janj” Donji Vakuf, “Minali” Živinice, “Roccaforte” Vitez i “Senedž” Čelić
Brošura

Sve kompanije iz BiH koje učestvuju na sajmu u Kelnu predstavljene su i u reklamnoj brošuri “Möbel Made in Bosnia and Hercegovina”. Riječ je o posebnom dodatku koji je objavljen u decembarskom izdanju austrijskog stručnog časopisa za namještaj i enterijer “Njohnkultur”.

Print Friendly

Leave a Reply