Napravljen prvi korak ka formiranju Centra za digitalnu transformaciju u Komori

sporazumSporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede Republike Srpske, potpisan je danas u prostorijama Komore u Banjoj Luci.

Sporazum su potpisali predsjednik Privredne komore Borko Đurić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić i menadžer Programa GIZ-a, Elen Kalinovski.

Sporazum predstavlja jedan od preduslova podizanja produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede, a biće sproveden kao pilot – projekat u 10 privrednih subjekata, u vrijednosti od po 10.000 evra, po preduzeću.

Predsjednik Đurić je rekao da će Privredna komora Srpske staviti svoje raspoložive kapacitete u realizaciju ovako važnog projekta, uz očekivanje da će u saradnji sa Centrom za digitalne transformacije Srbije osposobiti kadrove i konsultante koji će u preduzećima odabranim za pilot-projekat obaviti edukaciju zaposlenih za uspostaljanje digitalne transformacije.

– U okviru Privredne komore biće uspostavljen centar za digitalnu transformaciju, što je naša obaveza i šansa da kao asocijacija privrednika stvaramo uslove za dinamičniji razvoj kroz uvođenje novih tehnologija – naveo je Đurić i podsjetio da u sektorima metalske i drvoprerađivačke industrije u izvjesnom smislu postoji digitalizacija, ali da nedostaje u ostalim segmentima kao što su marketing, skladištenje, upravljanje ljudskim resursima i drugim aktivnostima.

Prema riječima ministra Rajčevića, ovaj pilot-projekat, koji će se sprovoditi uz pomoć GIZ-a, značiće početak aktivnosti na uspostavljanju centra za digitalnu transformaciju privrede u Srpskoj i da je adresa za to Privredna komora Srpske.

– Ukoliko ovaj pilot-projekat, koji će trajati 15 mjeseci, zaživi u punom kapacitetu i ako budemo imali uspostavljen centar za digitalnu transformaciju privrede, to će biti drugi takav u regionu. Jedan postoji u Srbiji, drugi će biti u Srpskoj i ovo će voditi dugoročnom cilju koji je Vlada Srpske postavila, jer nema stabilnog društva bez visoko produktivne privrede, a toga nema bez digitalne transformacije – naveo je Rajčević.

On je pojasnio da digitalna transformacija, osim uvođenja tehnologije u proces proizvodnje i upravljanja resursima od poslovnog subjekta, podrazumijeva i promjenu svijesti – od osnivača kompanije do svih zaposlenih, a sve radi povećanja produktivnosti uz upotrebu tehnoloških alatki.

– Digitalna transformacija podrazumijeva i automatizaciju procesa, uštede, efikasnije upravljanje ljudskim resusrsima – sve što podrazumijeva moderna, efikasna poslovna praksa – objasnio je Rajčević.

Potpisivanje ovog sporazuma, prema mišljenju ministra Petričevića, značajno je za privredu Srpske. Kako kaže, proces digitalne transformacije najavljivan je u ovoj godini, a privrednim subjektima koji se uključe u digitalnu transformaciju, biće omogućeno da prilagode svoje poslovanje kako bi ostvarili bolju produktivnost i konkurentnost radi uspješnijeg poslovanja.

– Mislim da ćemo kroz ovaj pilot-projekat dobiti dobre rezultate, jer iskustva iz Srbije pokazuju da je uspješnost tog projekta ostvarena sa više od 90 odsto i ne vidim razlog da se to ne desi i kod nas – rekao je Petričević i dodao da će se nakon pilot-projekta ući u ozbiljniji i konkretniji proces digitalizacije privrede Srpske.

Drago Gverić je napomenuo da se u preliminarnoj fazi ovog projekta radilo na istraživanju i poređenju rezultata u drvopreradi i metalskom sektoru sa rezultatima na terenu kada je proces i projekat pokrenut u Srbiji kako bi se mogle povući određene paralele.

Da je privatnom sektoru potrebna ova vrsta infrastrukturne podrške, potvrdila je Elen Kalinski.

– GIZ podržava digitalizaciju i inovaciju malih i srednjih preduzeća u BiH -poručila je Kalinski.

 

Print Friendly

Leave a Reply