Narudžbe iz regiona i EU karta za izlazak šumarstva i drvoprerade iz krize

Loš start u proizvodnji i prodaji šumskih sortimenata u prva dva mjeseca ove godine u velikoj mjeri nadoknađen je u martu, što je, prema prognozama drvoprerađivača, uz povećan broj narudžbi iz regiona i Evrope nagovještaj bolje sezone i izlaska iz krize.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj je u prva tri mjeseca proizveden 340.481 metar kubni raznih šumskih sortimenata, od čega 161.821 metar kubni u martu.
U proizvodnji su prednjačili trupci četinara i ogrevno drvo lišćara. Kada je riječ o prodaji, u prva tri mjeseca ove godine prodato je 294.630 metara kubnih šumskih sortimenata, od čega 165.191 kubik u martu.
– Proizvodnja šumskih sortimenata u martu ove godine veća je za 7,8 odsto u odnosu na isti mjesec lani, dok je prodaja veća za 19,9 odsto – pokazuju podaci Zavoda za statistiku.
Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da je uprkos pandemiji virusa korona u sektoru šumarstva i drvoprerade lani dostignut rezultat iz 2019. godine, sa tendencijom skromnog rasta.
– Podaci iz marta ove godine ohrabruju i uvjeren sam da su oni nagovještaj dobre sezone u sektoru šumarstva i drvoprerade. Posebno ohrabruje rast potražnje, odnosno prodaje za skoro 20 odsto – rekao je Šinik.
Pojasnio je da je januar ove godine bio znatno slabiji od prošlogodišnjeg, što zbog loših vremenskih uslova što zbog rasporeda prazničnih dana koji su bili neradni.
– Statistika pokazuje da su ti podbačaji djelimično nadoknađeni u martu, što daje razlog za optimizam. Porasla je potražnja za trupcima četinara, posebno iz zemalja regiona, ali i iz Njemačke i Italije – dodao je Šinik.
Naglasio je da i ovi sektori privrede ulaze u period stabilizacije i skromnog rasta te da tome u dobroj mjeri doprinosi i masovnija vakcinacija stanovništva.
– Ne očekujem ponovno zaoštravanje epidemioloških mjera, niti neka nova “zaključavanja” koja bi mogla stati na put dobrim rezultatima – poručio je Šinik.
Namještaj
Lazo Šinik je rekao da su se proizvođači namještaja dosta dobro snašli i u vrijeme najvećih udara pandemije virusa korona.
– Bilo je poteškoća u aprilu i maju prošle godine, a onda je uslijedio oporavak te grane. Tim tempom nastavljeno je i u ovoj godini – rekao je Šinik.
Print Friendly

Leave a Reply