drvopreradaU okviru serijala „Naše je bolje“, koji portal Mondo realizuje u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, predstavlja eminentne domaće firme iz drvoprerađivačke i industrije građevinskog materijala.
Cilj nam je da vam prezentujemo najuspješnije privrednike i najkvalitetnije proizvode, kako bi prednost dali domaćim artiklima i domaćoj ekonomiji.

DRVOPRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA RS

Šume zauzimaju površinu od oko 50 odsto površine Republike Srpske (oko 1.300.000 hektara), a na jednog stanovnika RS otpada oko 0,76 hektara šumom obraslog šumskog zemljišta.

Drvoprerađivačka industrija RS u ovoj godini bilježi dobre rezultate, a u prvih sedam mjeseci ostvarila je izvoz vrijedan 240,88 miliona KM, koji je čak četiri puta veći u odnosu na uvoz.
Ove godine, u proizvodnji namještaja izvoz je porastao za čak 15,64 odsto, a bilježi se pojačana potražnja u Njemačkoj, Hrvatskoj, Italiji, Holandiji i Češkoj.

NOVA DIPO D.O.O.Nova DIPO

„NOVA DIPO d.o.o.“ iz Gornjih Podgradaca proizvodi rezanu građu, parket i trpezarijski namještaj (stolovi i stolice), a svi proizvodi su od punog drveta, isključivo bukovog.
Proizvode gotove proizvode, na šta su naročito ponosni. Kompletna proizvodnja je namjenjena izvozu, a strateški kupac je „IKEA“ Švedska. Iz ove firme kažu da im je najveća prepreka za povećanje obima posla obezbjeđenje osnovne sirovine.
„NOVA DIPO d.o.o.“ nosioc je priznanja sa raznih sajmova, a posjeduje AIW i ISO standarde. Proizvodni kapacitet je oko 750.000 stolica na godinu, a broj trenutno zaposlenih radnika je 387.

D.I. FAČO ČELINAC

FačoFirma „D.I. Fačo Čelinac“ bavi se proizvodnjom više vrsta parketa od punog drveta kao i proizvodnjom masivnog namještaja. Preduzeće postoji od 1997. godine, a u svom sastavu ima i primarnu preradu (pilanu) u Prijedoru.
Proizvodi na koje su ponosni su masivni namještaj od hrasta, kao i parketi – seljački pod, klasični parket, lamelni parket i kant parket.
Firma je orijentisana na izvoz od samog početka i to u Njemačku, Belgiju, Švedsku, Crnu Goru, Srbiju, Norvešku i Iran, a izvoz čini skoro 95 odsto trgovine.
„Fačo Čelinac“ duže vrijeme posjeduje FSC, ISO 9001, te CE-znak. Proizvodni kapaciteti su 100.000 metara kvadratnih parketa godišnje, u Čelincu imaju 50, a u Prijedoru 22 zaposlena radnika.
Iz ove firme ističu da kupovinom domaćeg proizvoda jačamo našu ekonomiju, a kada je ekonomija jaka jake su i škole, bolnice, sportski klubovi itd.

FORESTA D.O.O.

Preduzeće Foresta d.o.o. iz Kostajnice specijalizovano je za proizvodnju visokokvalitetnih lamela i furnira, kao i preradu drveta i proizvodnju elemenata od drveta koji se koriste u izradi nameštaja i svih vrsta podova.
Na godišnjem nivou, Foresta proizvede čak 600.000 kvadratnih metara lamela i oko 500.000 metara kvadratnih furnira. Godišnje se u ovoj firmi preradi oko 15.000 kubnih metara bukve, hrasta, jasena i drugih vrsta drveta.Foresta
Stalnim ulaganjem u tehnološki razvoj, ova firma, u vlasništvu porodice Stanisavljević koja u preradi drveta baštini tradiciju dugu više od 60 godina, povećavala je broj zaposlenih i trenutno zapošljava 86 radnika.
Foresta je orijentisana prema izvozu u zemlje Evropske unije gdje se preko 80 odsto proizvodnje izvozi redovnim kupcima u EU po već unapred ugovorenim sporazumima.
Najveći dio proizvodnje odnosi se na hrastovu i jasenovu lamelu debljine od 2 do 6 milimetara, raznih dimenzija i kvaliteta, koja se koristi u proizvodnji dvoslojnog i troslojnog parketa.
Ove godine Foresta je uložila značajna finansijska sredstva u kupovinu najsavremenije tehnologije za proizvodnju lamela firme Fill iz Austrije, čime je kapacitet i kvalitet proizvodnje višestruko uvećan i poboljšan.

DRVOPRODEKS D.O.O.

„Drvoprodex“ d.o.o. iz Karanovca kod Banjaluke je porodična firma, osnovana 1992. godine. Na početku, proizvodnja je bila bazirana na rezanu građu, a od 1999. godine firma se proširuje i počinje sa proizvodnjom parketa.
Danas „Drvoprodex“ ima najnoviju liniju za proizvodnju parketa u regiji i jedan je od najvećih proizvođača . Od 2001. godine počinju proizvodnju masivnih seljačkih podova, a u skladu sa željama i zahtjevima kupaca rade i završnu obradu metodom uljenja, četkanja i starenja, pa ih tako isporučuju kao gotov proizvod.
Od 2009. godine Drvoprodex počinje proizvodnju višeslojnih podova i parketa koji se uglavnom prodaju na za zapadnoevropskom tržištu, a koji su naročito pogodni za podno grijanje. Pored navedenog, firma posjeduje i liniju za proizvodnju lamela i pogon za proizvodnju briketa.
Više od 80 odsto ukupne proizvodnje se izvozi u zemlje Evropske unije i to u Njemačku, Italiju, Švedsku, Francusku, Austriju, te u zemlje bivše Jugoslavije.
Firma je ove godine zaposlila 20 novih radnika, pa tako ukupno ima oko 160 zaposlenih.

INDUSTRIJA GRAĐEVINSKOG MATERIJALA RS

COLORIT D.O.O.

Colorit d.o.o.iz Banjaluke je kompanija sa svjetskom ponudom i međunarodnim kvalitetom. „Paleta kvaliteta“ je korporativni slogan ove firme, koji je proizašao iz godina rada, razvoja i povjerenja. Danas, nakon 18 godina, preduzeće broji 50 zaposlenih, koji čine pokretačku snagu Colorita.
Firma je posebno ponosna na činjenicu da je riječ o domaćoj kompaniji čija se proizvodnja bazira na evropskim standardima, uz originalnu tehnologiju kontrole i usavršavanje proizvoda i unapređenja tehnoloških procesa.Colorit1
Potvrda kvaliteta je dobijena nagrada na Izboru najuspješnijih u privredi za kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda 2013. godine „NAŠE JE BOLJE“.
Ozbiljan pristup cijelokupnom procesu kompaniji je donijeo različite evropske sertifikate i standarde – ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, te CE znak, koji potvrđuje usklađenost proizvoda sa evropskim direktivama.
Paleta proizvoda „Colorita“, između ostalog, sadrži silikonske, silikatne, akrilne fasade, različitih klasa i vrsta, unutrašnje i vanjske boje, različite vrsta ljepila za različitu građevinsku namjenu i razvijen mix- sistem sa preko 1000 nijansi.
Posebno se izdvaja proizvod AKRONAL (boja za beton), koja svojom širokom paletom boja i izvrsnim tehničkim karakteristikama zadovoljava želje različitih korisnika i MOLERIN boje (unutrašnje boje), koje zahvaljujući postignutom skladu između bijeline, pokrivnosti, otpornosti i cijene, konstantno bilježe porast prodaje i čine vodeći izvozni proizvod.
Treba naročito napomenuti da građevinske boje Colorita nisu više rezervisane samo za građevinsku struku, nego sve više nalaze primjenu kod umjetnika koji prilikom oslikavanja ovim bojama mogu iskazati svoje ideje i umjetničke slobode.
Bojama Colorita oslikani su murali u banjalučkom naselju Borik.
Od 2008. godine Colorit je prisutan na hrvatskom tržištu i od tada konstantno raste potražnja za ovim proizvodima. Takođe, njihovi proizvodi su našli svoje mjesto u Albaniji, a u toku su razgovori sa potencijalnim kupcima sa austrijskog i ruskog tržišta.
Ekološki karakter proizvoda Colorita, njihova neškodljivost po zdravlje čoveka i prirodnu okolinu, još jedna je karakteristika koju treba istaći.
Iz ove firme kažu da nastoje kroz pozitivne primjere da pokažu prednosti domaćeg proizvoda i proizvodnje, te budu pouzdan partner svojim zaposlenima, dobavljačima, kupcima i cjelokupnoj zajednici.

BINIS D.O.O.

“BINIS” d.o.o.je fabrika koja je osnovana 1990. godine, sa sjedištem u Banjaluci. Bavi se proizvodnjom, transportom i ugradnjom betona, proizvodnjom vibropresovanih betonskih proizvoda, betonskih cijevi i šahtova, svih vrsta kamenih frakcija, kao i proizvodnjom bezbijednosnih barijera – New Jersey.
Tehničko-tehnološka opremljenost, kompijuterizovana tehnologija proizvodnje, stručno osposobljeni kadrovi, dobro razvijen informacioni sistem i tržište, te razvijen sistem kontrole kvaliteta repromaterijala i finalnih proizvoda po JUS-u, DIN-u i EN standardima, garancija su kvaliteta proizvoda kompanije. U firmu je uveden i uspješno se implementira sistem kvaliteta ISO-9001 i sistem upravljanja zaštitom životne sredine ISO-14001.
binis1Proizvodi kompanije ugrađeni su u veliki broj objekata na prostorima bivše Jugoslavije. Nagrade i priznanja osvojeni na brojnim sajmovima građevinarstva, potvrda su kvaliteta istih.
Kompanija “BINIS” posjeduje tri betonare ukupnog kapaciteta 200 m³/h, automatizovano postrojenje za proizvodnju betonskih cijevi i šahtova, automatizovano postrojenje za proizvodnju vibropresovanih proizvoda, tri beton pumpe sa dohvatom od 42m, 32m i 24m, kao i sedam automiksera za prevoz betona.
Doprema repromatrijala vrši se vlastitim transportnim sredstvima, pa tako kompanija posjeduje tri autocisterne za dopremu rinfuz cementa i pet kamiona šlepera za dopremu agregata iz vlastitih proizvodnih kapaciteta, rudnika „Kamenolom Dobrnja“ na Manjači.
Kapacitet kamenoloma je čak 300 tona gotovih frakcija na sat, a godišnja proizvodanja je oko 400.000 metara kubnih kamenih frakcija koje se koriste za beton i asfalt. Postrojenje je kompletno kompjuterski vođeno.
Kontrolu proizvodnje vrše u sopstvenoj laboratoriji koja je opremljena za sve vrste tekućih kontrola ispitivanja.
Od avgusta prošle godine fabrika „BINIS“ je u tehničko-poslovnoj saradnji sa kompanijom „CEMEX“, koja je vodeći globalni proizvođač građevinskog materijala i nudi visokokvalitetne proizvode i usluge klijentima i zajednicama širom Evrope, Amerike, Bliskog istoka i Azije.
„Naši proizvodi svojim kvalitetom u potpunosti zadovoljavaju sve standardima propisane karakteristike, kako sa stanovišta kvaliteta tako i sa stanovišta zaštite životne sredine. U svemu ovom uspješno pariraju svim uvoznim proizvodima, te daju doprinos razvoju domaće proizvodnje, uz primjenu najviših standarda“, naglasio je za MONDO direktor Binisa Borko Radinković.

Izvor: Mondo.ba

Print Friendly

Leave a Reply