Informacija o Projektu „NAŠE JE BOLJE“ u 2013. godinu

Privredna komora Republike Srpske, petu godinu za redom, realizuje Projekta promocije domaće proizvodnje „NAŠE JE BOLJE“. U cilju promocije domaće proizvodnje, povećanja prodaje proizvoda iz Srpske, te uticaja na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda, u 2013. godini Komora je nastavila sa svim započetim aktivnostima Projekta, a realizovane su sljedeće aktivnosti:

Promocija domaće proizvodnjeTC „Konzum“ u Banjoj Luci je iskazao interes da se uključi u promociju domaće proizvodnje, te su označene polica na kojima se nalaze domaći proizvodi u njihovom prodajnom objektu u Banjoj Luci.

Takođe, organizovane su promocije u tržnim centrima, a to su u Trebinju u supermarketu „Interex“ i „Delhaize BH”, u Doboju u tržnom centru „BMD” i u tržnom centru „Onogošt” d.o.o.u Istočnom Sarajevu.

 • Humanitarna akcija

U saradnji sa Dobrotvornim društvom „Kolo Srpskih sestara“ (KSS), u vrijeme vaskršnjih praznika, 26.04.2013. godine organizovana je humanitarna akcija, u okviru koje su podijeljeni poklon paketi za 55 porodica iz Banje Luke koje žive u teškim materijalnim uslovima. Pozivu za humanitarnu akciju odazvalo se 16 privrednih društava („Dukat“, „Krajina klas“, „Prirodno bilje“, SHP „Celex”,  „Radić“, „Sport trade“, „Euro-Hem“, „Vitaminka“, „Adria MM“ iz Banje Luke, „Beladona“ iz Laktaša, „Vitinka“ iz Zvornika, „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, „Destilacija“ iz Teslića, „Spektar Drink“ iz Bijeljine, „Mladegs pak“ i MI„Trivas“ iz Prnjavor).

 • Promocija Projekta „NAŠE JE BOLJE“ u vrtićima

DSCN5436Područna privredna komora Banja Luka, povodom vaskršnjih praznika, podijelili su 29. i 30.04.2013. godine poklon-paketićezadjecuvrtića „Kolibri“ i pravoslavnog vrtića „Anđelak“, u Banjoj Luci. Aktivnost su podržala sljedeća privredna društva: SHP „Celeks“, „Vitaminka“, „Prirodno bilje“, „Pekara Radić“, „Krajinaklas“, „Veleprehrana“, „Noraplast“ iz Banjaluke, „Vodakruna“ iz Mrkonjić Grada, „Mladegspak“ i „Mi-trivas“ iz Prnjavora, „Plantago“ iz Laktaša.

 • Manifestacija „Izbor najuspješnijih u privredi  RS za 2012. godinu“

Projekat je promovisan i na tradicionalnoj Manifestaciji „Izbor najuspješnijeg preduzeća u privredi Republike Srpske“. Priznanja su dodjeljena za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda (16. i 17.04.2013.) za 20 privrednih društava iz Republike Srpske.Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domacih proizvoda

 • Promocija Projekta na sajmskim manifestacijama u Republici Srpskoj, u saradnji sa područnim privrednim komorama:
 1. Međunarodni sajam građevinarstva „GRAMES 2013“ i Međunarodni sajam dostignuća u elektro-mašinskoj industriji i inovacije „DEMI 2013“, Banja Luka (13.-18.03.2013. godine)
 2. Međunarodni sajam turizma i gastrokulture „TURISTBN 2013“, Bijeljina (19.-20.04.2013. godine)
 3. Međunarodni sajam namještaja „SAN 2013“, Banja Luka (05.-09.06.2013. godine)
 4. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma “DANI MALINE”, Bratunac (28.06.2013. godine)
 5. Sajam poljoprivrede i turizma, Pale (25.-27.09.2013. godine)
 6. Međunarodni poljoprivredni sajam „INTERAGRO 2013“, Bijeljina (18.-21.09.2013. godine)
 7. Sajam privrede, Brčko (14.-17.11.2013. godine)

Pored navedenog, u 2013. godini, Projekat „NAŠE JE BOLJE“ promovisan je i na sljedećim manifestacijama:

 • Promocija na Manifestaciji „DANI ZIME“, koja se održala januaru 2013. godine na planini Kozara
 • Manifestacija „DANI HERCEGOVINE”, koja je održana 15.-18.08.2013. godineu Trebinju.
 • Manifestacija „Trebinjski dani vina i meda“, koja je održana 18. i 19.08.2013. godineu Trebinju. Manifestacijaje posvećena proizvodima koji sve više postaju istočno-hercegovački i trebinjski brendovi, gdje su posjetioci imali priliku da uživaju u vinima brojnih trebinjskih podruma, medu i proizvodima od meda.
 • Promocija Projekta putem marketing displeja u Palama, koja je počela u avgustu, a trajala je i u 2014. godini.
 • Manifestacija „Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela Novi Grad 2013“, koja je održana 04.-05.09.2013. godine.
 • Manifestacija „Voće fest“, održana je 25.09.2013. godine, u Kozarskoj Dubici.
 • Diplomatski sajam u Budimpešti, održan je 24.11.2013. godine, u organizaciji Udruženja supružnika diplomata Budimpešta, DSP (Diplomatic Spouses Budapest). Ambasada BiH u Mađarskoj obezbijedila je privrednim društvima iz Republike Srpske uslove predstavljanja domaćih proizvoda na ovom sajmu. Deset privrednih društava predstavilo se svojim proizvodima diplomatskom koru, a to su: Vitinka a.d. Kozluk, Vitaminka a.d. Banja Luka, Mira a.d. Prijedor, Banjalučka pivara a.d. Banja Luka, Prijedorčanka a.d. Prijedor, Adria MM d.o.o. Banja Luka, Mladegs Pak d.o.o. Prnjavor, Krajina Klas d.o.o. Banja Luka, Prirodno bilje d.o.o. Banja Luka i Vinarija Jungić d.o.o. Čelinac.

Četvrtu godinu za redom, u saradnji sa Institutom za javnSvjetski dan hrane (9)o zdravstvo Republike Srpske, realizovana je promocija Projekta u okviru Svjetskog dana hrane(16.10.2013.godine).Ove godine, pod parolom „Ishrana u funkciji zdravlja“, organizovana je promocija zdravih domaćih proizvoda  u vrtiću „PLAVI ČUPERAK“ u Banjoj Luci, sa profesorom gastronomije Turističko ugostiteljske škole iz Banja Luke, aranžirani su stolovi i pripremljena je edukativna radionica za djecu. Cilj i ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane je promovisati zdrave proizvode iz Republike Srpske, te na taj način skrenuti pažnju najmlađima, ali i njihovim roditeljima, na značaj kupovine domaćih proizvoda. U obilježavanje Svjetskog dana hrane uključila su se privredna društva „Krajina klas“ d.o.o., „Vitaminka“ a.d., „Moja pekara“ d.o.o., „Krajina med“ p.o., „Prirodno bilje“ d.o.o., „M-BL“ d.o.o. iz Banje Luke, Udruženje voćara Republike Srpske, „Agrojapra“ iz Novog Grada, „Vitinka“ iz Kozluka, „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, „Agreks“ iz Donjeg Žabara i „Vip Krajina“ iz Laktaša.

Aktivnost „Novogodišnji grad u Banjoj Luci“- velika praznična manifestacija u organizaciji Agencije Minti Demofesta, te saradnji sa Gradom BanjaLuka, Turističkom organizacijom grada Banja Luka i Privrednom komorom RS, održala se na Trgu Krajine, u periodu od 15.12.2013. godine do 15.01.2014. godine. Novogodišni grad je bio mjesto okupljanja predstavnika različitih kompanija, organizacija i društava, koji imaju želju da predstave svoju djelatnost i raznovrsnu ponudu velikom broju posjetilaca u vrijeme novogodišnjih praznika.

Print Friendly