Neprihvatljivo povećanje cijena polaganja vozačkih ispita

Privredna komora Republike Srpske, odnosno Udruženje saobraćaja i veza PKRS, protivi se povećanju cijena polaganja vozačkih ispita, koje je predviđeno Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozače Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, a koji bi trebalo da stupi na snagu početkom naredne godine.

Prevoznici smatraju neopravdanim jedno od obrazloženja za ovo poskupljenje – zaštita procesa osposobljavanja kandidata i poboljšanje procese obuke. Ove ciljeve moguće je ostvariti većom kontrolom nadležnih institucija, a ne povećanjem cijena, iza koje, kako tvrde prevoznici, stoje pojedini vlasnici auto škola. Takođe, ovakvim mjerama dodatno će se smanjiti broj kandidata, a prevoznicima nedostaje odgovarajući broj vozača.

Istovremeno, Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Republike Srpske, počela je sa realizacijom projekta kojim bi se zainteresovanim nezaposlenim licima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS omogućila prekvalifikacija i polaganje vozačkog ispita D kategorije po programu koji neće duže trajati od tri mjeseca, a prevoznici iz Republike Srpske obezbijedili bi im siguran posao. Takođe, na inicijativu Privredne komore Republike Srpske pokrenuta je inicijativa za izmjene programa srednješkolskog obrazovanja za vozače motornih vozila, kojim bi bilo predviđeno da svršeni učenici moraju polagati vozački ispit odgovarajuće kategorije u sklopu redovnog obrazovanja. Prevoznici konstantno ukazuju na nedostatak kvalitetnih praktičnih znanja, onih sa već stečenim diplomama i na tom polju je neophodno uložiti dodatne napore kako bi dobili što kvalitetniji vozački kadar.

Osim toga, Privredna komora RS i Spoljnotrgovinska komora BiH pokrenule su inicijativu za izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja kako bi se na tržištu rada lakše dolazilo do vozača profesionalaca, imajući u vidu da je veliki odliv ovog kadra u zemlje EU.

Do sada je već završeno anketiranje nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje i utvrđeno je da postoji veliki broj onih koji su zainteresovani za prekvalifikaciju, a dodatni motiv im je ubrzan proces sticanja kvalifikacije vozača određenih vozačkih kategorija, te plata koja se kreće od 600 do 2.000 KM.

Print Friendly

Leave a Reply