Novi pogon za proizvodnju emulzionih eksploziva

U preduzeću „Tvek“ iz LJubije kod Prijedora otvoren je novi pogon za proizvodnju emulzionih eksploziva, što je jedinstvena proizvodnja u BiH.
Direktor „Tveka“ Duško Dolinić rekao je danas novinarima prilikom obilaska novih pogona da je riječ o novom asortimanu proizvodnje u ovom preduzeću koje se do sada bavilo proizvodnjom anfo rudarskih eksploziva na stacionarnom postrojenju koja je započela 2013. godine.

„To su eksplozivi koji služe za miniranje u rudarstvu i kamenolomu i u pitanju su privredni eksplozivi“, istakao je Dolinić.

On je potvrdio da „Tvek“ na tržište trenutno plasira oko 2.000 tona eksploziva i zapošljava 27 radnika.

„Kapacitet ovog pogona je 10.000 tona eksploziva, ali je duplo veća proizvodnja nego što su potrebe tržišta BiH čime se stvaraju mogućnosti većeg izvoza na susjedna tržišta, a trenutno je to tržište Hrvatske“, rekao je Dolinić.

On je dodao da su pogon i kompletna tehnologija izgrađeni vlastitim sredstvima i snagama, a primjenjuje se i kvalitetan sistem protiveksplozive zaštite.

Dolinić je najavio i proširenje proizvodnje na novoj lokaciji, nakon usvajanja Regulacionog plana LJubija što bi uz sertifikate koje „Tvek“ posjeduje za proizvodnju i prodaju proizvoda na domaćem i na tržištu EU, otvorilo nove izvozne mogućnosti.

Novi pogon u ovoj fabrici danas je obišao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je novinarima rekao da će Gradska uprava, gdje je u fazi izrade Regulacioni plan LJubija, podržati nastojanja da „Tvek“ proširi kapacitete i izvozno orijentisanu proizvodnju.

„Ovi ljudi su dokazali da mogu raditi sa ovako opasnim materijama, a proširenje proizvodnih pogona omogućio bi formiranje nove poslovne grupacije i izvoz i dodatno zapošljavanje radnika, što nam je glavni cilj“, rekao je Đaković.

On je dodao da je to značajno i za LJubiju, koja nema dovoljno proizvodnih pogona i mogućnost da zapošljava radnike.

„Mi smo im kroz gradsku Fondaciju za razvoj obezbijedili sredstva sa kamatom od samo jedan odsto za proširenje kapaciteta, a ostala kreditna sredstva komercijalnih banak plaća grad što je naša standardna pomoć za one subjekte koji nabavljaju nove tehnologije i nove mašina za rad“, rekao je Đaković.

On je dodao da će najavljenim proširenjem ovaj pogon doći do ostvarenja punog kapaciteta ove proizvodnje koja je rijetka i postoji jedino u Srbiji i ovdje u Republici Srpskoj.

Fabrika eksploziva „Tvek“ je privredno društvo u mješovitom vlasništvu, a polovina pripada Rudnicima željezne rude „LJubija“ koje se bavi proizvodnjom industrijskog eksploziva.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply