Novoimenovani konzul Hrvatske u Banjoj Luci posjetio Komoru Srpske

By 17. децембра 2015. Novosti iz Komore, slide No Comments

Konzul Hrvatske KramaricPredsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, i direktor Sektora granskih udruženja u Komori, Pero Ćorić, 17. decembra sastali su se sa generalnim konzulom Hrvatske sa sjedištem u Banjoj Luci, Zlatkom Kramarićem.
Na sastanku su razmotrene mogućnosti unapređenja poslovne saradnje, saradnje Privredne komore Republike Srpske i Hrvatske gospodarske komore, a napomenuto je da postoji mnogo prostora za povećanje spoljnotrgovinske razmjene, koja je u periodu januar – septembar 2015. godine iznosila 315 miliona KM, što čini šest odsto ukupne vrijednosti spoljnotrgovinkse razmjene, koju je Republika Srpska ostvarila sa inostranstvom.
Ukupna vrijednost izvoza Republike Srpske u Hrvatsku, u posmatranom periodu, iznosila je 170 miliona KM i u ukupnom izvozu RS učestvuje sa 8,9 odsto, dok je vrijednost uvoza u istom periodu iznosila 145 miliona KM ili 4,44 odsto ukupnog uvoza u Republiku Srpsku. U odnosu na isti period 2014. godine došlo je do pada izvoza za 22 procenta i pada uvoza za 3,5 odsto.
U robnoj razmjeni sa Hrvatskom, Republika Srpska je, u periodu januar-septembar 2015. godine, ostvarila suficit u vrijednosti od 25 milion KM, a koji je u 2014. godine iznosio je 67,5 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni sa Hrvatskom, u periodu januar-septembar 2015. godini, iznosila je 117,5 odsto, a u istom periodu 2014. godini 145 odsto.
Najveću vrijednost uvoza iz Hrvatske Republika Srpska ostvaruje uvozom grupe proizvoda „Drvo obrađeno po dužini rezanjem, glodanjem ili sječenjem ili ljuštenjem“ i u ukupnom uvozu iz Hravtske učestvuje sa 7,11 odsto učešća, na drugom mjestu se nalaze „Lijekovi“ učešćem od sedam odsto, a na trećem mjestu su „Preparati koji se upotrebljavaju za ishranu životinja“ sa učešćem od pet procenata. Ove tri grupe proizvoda čine 19,8 odsto ukupnog uvoza iz Hrvatske u Republiku Srpsku.
Generalni konzul Hrvatske sa sjedištem u Banjoj Luci, Zlatko Kramarić, na ovu dužnost stupio je 23. oktobra 2015. godine.

Print Friendly

Leave a Reply