Obilježen Svjetski dan akreditacije

By 6. јуна 2019. Nekategorizovano No Comments

Institut za akreditovanje BiH, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Privrednom komorom Republike Srpske, Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom FBiH, u periodu od 5. do 10, juna 2019. godine, obilježava „Sedmicu akreditacije u BiH 2019.“ Tim povodom, direktor Privredne komore RS, gospodin Pero Ćorić je učestvovao je na konferenciji koja je održana u organizaciji Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Koordinacionog tijela za infrastrukturu kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske povodom „Svjetskog dana akreditacije“.

Svjetski dan akreditacije, je jedinstvena globalna inicijativa koju su zajednički pokrenuli Međunarodni akreditacioni forum (IAF) i Međunarodna organizacija za saradnju u oblasti akreditovanja laboratorija (ILAC) u cilju upoznavanja javnosti sa značajem akreditacije, obilježava se svake godine 9. juna.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana akreditacije je: „Dodavanje vrijednosti lancima snabdijevanja“, odnosno na koji način akreditacija služi kao globalni instrument podrške ukupnom lancu snabdijevanja proizvodima i uslugama, povećanju povjerenja u konačne proizvode i usluge i u način njihovog stavljanja na tržište i korišćenje.

Predstavnici Privredne komore RS su članovi Koordinacionog tijela za infrastrukturu kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj. Privredna komora, u saradnji sa  nadležnim institucijama, redovno organizuje seminare i radionice u oblasti akreditacije i pruža podrška u postupku akreditacije.

Akreditacija je postupak kojim se utvrđuje tehnička kompetentnost i integritet subjekata koji pružaju usluge ocjenjivanja usaglašenosti proizvoda i usluga (ispitivanje, sertifikacija, inspekcija i kalibracija) prema međunarodnim standardima i kojim se nudi najjednostavniji, najtransparentniji i najprihvaćeniji način obezbjeđivanja vjerodostojnih i pouzdanih rezultata ocjenjivanja usaglašenosti, priznatih u cijelom svijetu. U tom smislu, akreditacija, i uz nju drugi instrumenti infrastrukture kvaliteta kao što su: standardi, metrologija, tržišni nadzor i ocjenjivanje usaglašenosti, pružaju široko prihvaćene alate koji pomažu da se poveća vrijednost i bezbjednost lancima snabdijevanja i u konačnici zaštita potrošača i zaštita okoline.

Leave a Reply