Obim spoljnotrgovinske razmjene 1,94 milijarde dolara

By 1. августа 2016. Aktuelnosti, Makroekonomija No Comments

makroekonomija3Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 1,94 milijarde dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 65,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Od tog iznosa, vrijednost ostvarenog izvoza čini 767,13 miliona dolara, a vrijednost uvoza bila je 1,17 milijardi dolara.
Vrijednost ostvarenog uvoza u prvom polugodištu ove godine smanjena je za dva odsto, a izvoza je povećana za 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Srpska je u prvom polugodištu ove godine najviše robe, u vrijednosti od 144,57 miliona dolara, izvezla u Italiju, dok je u NJemačku plasirana roba u vrijednosti od 91,7 miliona dolara.
U isto vrijeme najveća vrijednost uvoza od 210,58 miliona dolara ostvarena je iz Srbije, dok je iz Rusije uvezeno robe u vrijednosti nešto više od 140 miliona dolara.
Prema ekonomskim grupacijama, Srpska je najveću vrijednost izvoza robe od 580,28 miliona dolara ostvarila u poslovanju sa zemljama EU, a iz te grupacije ostvarena je i najveća vrijednost uvoza od 599,7 miliona dolara.
Vrijednost izvoza u EU u prvom polugodištu povećana je za 13,3 odsto, a vrijednost uvoza je povećana za 2,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem tržišta, rekla je Srni da je primijetan rast izvoza prerađivačke industrije, posebno drvoprerade, te tekstila, kože i obuće, u raznim fazama obrade proizvoda na područije EU.
Ona je rekla da je vidljiv i rast prisustva firmi, ali i količina proizvoda na tržištu Unije iz Srpske, kao i da se te firme već etabliraju kao ozbiljni poslovni partneri tamošnjim firmama ili već zauzimaju svoje mjesto na tržištima u Uniji.
„Riječ je o poslovnim subjektima koji su već stekli potrebne zahtjevne sertifikate koje propisuje EU i smatram da bi u narednom periodu, naročito stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, bilo potrebno veće angažovanje vlasti i privrednih asocijacija u pružanju pomoći privrednim društvima za sticanje tih sertifikata, kao i na jačanju konkurentnosti proizvoda i usluga“, dodala je Stojadinovićeva.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply