Obustava izdavanja mjesečnih karata za prevoz učenika i radnika do izmirenja obaveza

Saobracaj autobusiIzvršni odbor Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske donio je zaključak o obustavljanju izdavanje mjesečnih karata bez naplate za prevoz učenika osnovnih škola i radnika za maj 2016. godine, ukoliko resorno ministarstvo ne izmiri obaveze po osnovu dostavljenih faktura prevoznika za prevoz učenika osnovnih škola i radnika, najkasnije do 25.04.2016. godine.
Navedena naknada prevoznicima, od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, nije plaćena od 01.10.2015. godine, što je dodatno zakomplikovalo ionako tešku materijalnu situaciju u kojoj posluju prevoznici i iste dovelo u situaciju u kojoj nisu u mogućnosti redovno izmirivati svoje obaveze.
Izostanak isplate naknade za prevoz učenika osnovnih škola i radnika značajno utiče na poslovanje društava u grani saobraćaja i veza, tako što izaziva probleme u funkcionisanju i poslovanju ovih privrednih društava, a kod pojedinih malih privrednih subjekata može da dovede i do gašenja društva.
Višemjesečni zahtjevi, apeli i urgencije prevoznika, koji traju od decembra 2015. godine do danas, da se izmiri bar dio duga, nisu naišli na razumijevanje, iako su prevoznici svoj dio obaveze ispunili u potpunosti, odnosno obezbijedili su uslugu prevoza redovno i bez zastoja, uprkos činjenici da se njihove obaveze nagomilavaju i dodatno uvećavaju po svim stavkama, a posebno po osnovu nabavke repro-materijala i goriva kao osnovnog sredstva za pružanje usluge prevoza.
Ovaj zaključak dostavljen je i Vladi Republike Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu finansija i Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, a članovi Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza i prevoznici putnika Republike Srpske očekuju da će nadležni organi izmiriti svoje obaveze kako je i ugovoreno, te da neće morati pristupiti realizaciji navedenih zaključaka.

Print Friendly

Leave a Reply