Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Evropska komisija danas objavila odluku kojom je BiH dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što je veliki uspjeh za mliječnu industriju.
Šarović je podsjetio da je BiH do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko, /takozvana kolona C/, a od sada će mljekari moći da izvoze i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Evropska komisija stavila je BiH na listu `A` i `B` zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo. Jedna smo od rijetkih zemalja izvan EU koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije“, istakao je Šarović.

On ističe da je značajno što se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda.

„BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata“, precizirao je Šarović.

Šarović je danas posjetio i postrojenja mljekare „Pađeni“ u Bileći koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

U narednom periodu mljekara „Pađeni“ ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.

Izvor: SRNA

Leave a Reply