Održan panel: „Uloga standarda BFC SEE u privlačenju investicija“

Privredna komora Republike Srpske, kao partner 1. Međunarodnog sajma nakretnina i investicija Banja Luka, organizovala je u subotu, u okviru ove manifestacije, panel diskusiju „Uloga standarda BFC SEE u privlačenju investicija“.

Na penalu su učestvovali načelnik opštine Kotor Varoš, Zdenko Sakan, BFC koordinator u opštini Gradiška, Verica Vujat, projekt menadžer u Njemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, Bojan Vojvodić, Ivan Babić iz Gradske razvoje agencije Banja Luka, i predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Goran Račić.

Predstavnici novosertifikovanih opština, Kotor Varoš i Gradiška, predstavili su proces kroz koji su prošli u toku ispunjavanja zahtjevnih uslova ovog standarda, ali i koje su najznačajnije aktivnosti koje realizuju u cilju privlačenja investicija.

Grad Banja Luka koristi različite vidove promocije svojih potencijala, a jedan od njih je i nedavno održan „Biznis forum“, koji je okupio i brojne strane investitore. Prema riječima Ivana Babića iz Gradske razvojne agencije, rezultat ovog foruma je nekoliko potpisanih ugovora o saradnji između domaćih i stranih kompanija.

Kako je najavio, Grad Banja Luka, u cilju pojednostavljivanja procedura, od početka naredne godine pokrenuće i jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih dozvola.

Predsjednik PPK Banja Luka, Goran Račić, rekao je da je ponosan što se najveći broj sertifikovanih opština nalazi na području koje pokriva ova komora, te istakao da je upravo Područna privredna komora Banja Luka pomagala ovim lokalnim administracijama da ispune uslove koje predviđa standard BFC. Kazao je da je izuzetno važna saradnja poslovne zajednice i lokalnih administracija i naveo da se ta saradnja najbolje realizuje preko privrednih savjeta, čije formiranje je jedan od važnih zahtjeva BFC SEE sertifikata.

Izuzetno važnu ulogu u procesu sertifikacije imaju strani donatori. Bojan Vojvodić iz GIZ-a, objasnio je koja vrsta podrške je predviđena novim regionalnim GIZ ORF MMS projektom, koji će, pod nazivom „Razvijanje partnerstava sa privatnim sektorom u BFC SEE opštinama“, u Republici Srpskoj implementirati Privredna komora Srpske. Ovaj projekat namijenjen je investitorima iz sertifikovanih opština, poručio je Vojvodić.

Učesnici panel diskusije zaključili su da je standard BFC SEE izuzetno važan kada je u pitanju privlačenje investicija, ali i da dobijanje sertifikata ne znači i da je posao na ovom polju završen, nego da opštinske administracije svakodnevno treba se unapređuju i rade na uspostavljanju boljih uslova poslovanja na lokalnom nivou. Takođe, kroz primjere dobre prakse dokazano je da je saradnja između institucija na svim nivoima od ključnog značaja za uspostavljanje odgovorajućeg ambijenta za razvoj domaće privrede i privlačenje investicija.

Privredna komora Republike Srpske od 2014. godine sprovodi program sertifikacije gradova/opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE), uz podršku Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Saveza opština i gradova RS, s ciljem unapređenja uslova poslovanja i povećanja investicija.

Cilj Komore je da kroz provođenje programa BFC SEE sertifikacije podrži aktivno učešće privrede u radu lokalne uprave, definisanju strateških ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja, i zajednički rad na njihovom ostvarenju.

Važno je naglasiti značaj podrške međunarodnih organizacija u implementaciji programa sertifikacije (GIZ ORF), i kroz sufinansiranje troškova sertifikacije i kroz konsultantske usluge i rad sa lokalnim zajednicama (GIZ ORF, GIZ ProLocal i CRS- Chatolic Relief Services).

Do sada je u Republici Srpskoj uslove potrebne za dobijenja sertifikata BFC ispunilo osam lokalnih zajednica, odnosno četiri grada: Prijedor, Banja Luka, Bijeljina i Doboj, kao i četiri opštine: Teslić, Mrkonjić Grad, Kotor Varoš i Gradiška. U procesu sertifikacije su grad Trebinje i opštine Laktaši, Ugljevik, Brod, Novi Grad i Prnjavor.

Leave a Reply