Održan sastanak članova Grupacije za promet nafte i naftnih derivata sa ministrom Đokićem

Inicijativa Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori Republike Srpske za izmjenu Pravilnika o pregledima opreme pod pritiskom tokom vijeka upotrebe, bila je jedna od tema današnjeg sastanka direktora Komore, Pere Ćorića i članova Grupacije, sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske, Petrom Đokićem.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Komore u Banjoj Luci, između ostalog, privrednici su ukazali na to da bi primjena ovog Pravilnika, bez istovremene primjene takvog pravilnika u Federaciji BiH, dovela naša privredna društva u podređen položaj u odnosu na privredna društva iz FBiH. Ukoliko se to desi, kako su istakli, preduzeća u Federaciji BiH bila bi u znatno povlaštenijoj poziciji kada je u pitanju poslovanje i distribucija robe u posudama pod pritiskom.

Osim toga, na sastanku je bilo riječi i o problemu zakonske tačke filtrabilnosti u ljetnjem periodu, koja bi shodno Odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva trebalo da bude -5 za Republiku Srpsku, ali određene kontrolne kuće navode da je ista 0.

S obzirom da distributeri nafte i naftnih derivata imaju značajne troškove za postizanje CFPP-a od -5, potrebno je odrediti jedinstveno i zakonski ispravno tumačenje CFPP-a za ljetnji period.

Na sastanku je imenovano radno tijelo Grupacije, koje će u stalnom kontaktu sa predstavnicima resornog ministarstva raditi na analizi primjene postojećih zakonskih odredbi, ali i pripremi novih rješenja.

 

 

Print Friendly

Leave a Reply