Održan sastanak predstavnika Privrednih komora Srbije i Srpske u okviru Svesrpskog sabora

07.06.2024.

U okviru Svesrpskog sabora, u Beogradu, održan je i sastanak predstavnika Privredne komore Srbije i Privredne komore Republike Srpske.

Tema današnjeg sastanka jeste fokus saradnje privrednih komora Srbije i Srpske, koji će u narednom periodu biti intezivniji, pogotovo kada je riječ o zelenoj i digitalnoj transformaciji i digitalizaciji kompanija, kao i rad na jačanju dualnog obrazovanja u Srbiji i Srpskoj.

Mihailo Vesović, direktor Centra za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i Pero Ćorić, predsjednik PK Republike Srpske, dogovorili su saradnju privrednih komora i kompanija iz Srbije i Srpske, u narednom periodu, ističući da je današnji sastanak više od kolegijalnog i da je riječ o bratskom susretu predstavnika dve privrede.

Vesović je naglasio da će Privredna komora Srbije još snažnije uključivati kompanije iz Republike Srpske, u međunarodne aktivnosti, jer posjeduju značajne sirovine za privredu Srbije, i obratno, u sektorima poljoprivrede, energetike, drvne industrije i industrije namještaja.

Predsjednik PK Republike Srpske Pero Ćorić, rekao je da su strateške grane saradnje dve privrede u poljoprivredi i energetici, kao i da se u proteklom periodu u saradnji sa PKS radilo na digitalizaciji poslovanja kompanija u Srpskoj.

On je istakao da privreda mora da bude konkurentna, a konkurencija se postiže kroz digitalizaciju, osavremenjavanje, uvođenje novih tehnologija, podizanje kompetencija zaposlenih u privredi i da su upravo to aktivnosti na kojima je radila u prethodnim godinama Privredna komora Republike Srpske uz podršku Privredne komore Srbije.