Održan sastanak privrednika sa predsjednikom Vlade Republike Srpske i resornim ministrima

Globalna inflacija, konstantno povećanja cijena energenata i repromaterijala, nedostatak sirovina, ali i dodatnog usložnjavanje kompletne situacije, prouzrokovane sukobom u Ukrajini, bile su povod današnjeg sastanka privrednika sa predsjednikom Vlade Republike Srpske, Radovanom Viškovićem i resornim ministrima, koji je organizovala Prirvedna komora Republike Srpske u Banjoj Luci.

Cilj sastanka bilo je sagledavanje cjelokupne situacije, analiza problema, definisanje konkretnih mjera podrške domaćim privrednim društvima i upoznavanje javnosti sa realnim stanjem na tržištu.

Višković je, nakon sastanka, izjavio novinarima da je Srpska spremna da na nivou BiH budu suspendovane akcize na naftu i naftne derivate od 30 i 40 feninga po litru, s ciljem smanjenja i zaustavljanja rasta cijena ove robe.

Ovo će, kako je napomenuo, predložiti na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom Federacije BiH /FBiH/ Fadilom Novalićem koji bi trebalo da bude održan u četvrtak, 10. marta.

– Vlada Republike Srpske će pomoći privrednicima i zato preduzimamo sve potrebne mjere. Zajednički moramo rješavati probleme koji su izazvani zbog sukoba u Ukrajini – rekao je Višković i pozvao prirvednike da se jave Komori ukoliko imaju problema sa naplatom potraživanja iz Rusije i Ukrajine, a da ova institucija uputi Vladi zahtjeve privrednika, kako bi se našlo zajedničko rješenje problema.

Naglasio je da je Vlada Srpske spremna da zamrzne i cijenu brašna, a da problem jesu sirovine koje uvoze Republika Srpska i BiH.

– Republika Srpska se snabdijeva gasom po cijeni od 365 dolara na hiljadu kubika što je dogovoreno sa ruskim partnerima, a na berzama je danas cijena 2.200 evra. Cijena električne energije, za 80 odsto privrednika koji imaju sklopljene ugovore na dvije godine i važe do kraja ove godine, ostale su iste, odnosno 39,5 evra po megavat-času, dok je na berzama cijena 300 evra – dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, ukupna inflacija u Republici Srpskoj u januaru ove godine bila je 6,2 odsto, a plate su povećane za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Višković kaže da je u BiH neophodno uvesti diferenciranu stopu PDV-a, odnosno da osnovne životne namirnice bude oslobođene poreza.

Ponovio je da je mjerama Vlade Srpske značajno stabilizovan bankarski sektor i naveo da će veoma brzo biti riješen platni promet sa Rusijom.

– Ovo je veoma značajno ako se uzme u obzir činjenica da je iz `Sberbanke` samo za dan podignuto sto miliona KM depozita. Zato nam je važno što je `Nova banka` kupila `Sberbanku`- rekao je Višković.

On je podsjetio da će Vlada Srpske uplatiti i jednokratnu pomoć od 100 KM za nezaposlene demobilisane borce i da je obezbijedila više od 20 miliona KM za nabavku osnovnih životnih namirnica, kao i da će „Elektroprivreda“ nabaviti dizel-gorivo za teromelektrane.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da se privrednici suočavaju sa problemima zbog situacije u Ukrajini.

– LJudi su u neizvjesnosti jer je prekinuta trgovina robom. Zbog ovoga su globalno povećane cijene žitarica, nafte i robe široke potrošnje. Zato su nam predstavnici Vlade Republike Srpske predočili niz rješenja koja su kvalitetna i kojima mogu biti zaustavljeni negativni tokovi – kaže Ćorić.

On je naveo da mnoge stvari ne zavise od Vlade Srpske i da dio problema može biti riješen koordinacijom sa nivoom BiH, te da nema sektora u privredi koji nije suočen sa problemima zbog sukoba u Ukrajini.

– Visina cijene gasa negativno će uticati i na cijenu repromaterijala i robe koja nam stiže iz NJemačke, a problem jeste i rast cijena nafte i naftnih derivata. Problem jeste i što robu moramo rezervisati za narednih pet, šest mjeseci ili godinu dana što dovodi do smanjenja likvidnosti i opterećuje privredu – rekao je Ćorić.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatim Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić kaže da nisu tačne informacije da su ulazne cijene ove robe tri KM i da su velike oscilacije u cijeni barela nafte, te izrazio nadu da će tržište uskoro biti stabilizovano.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Print Friendly

Leave a Reply