Održan seminar: „Analiza finansijskih izvještaja“

By 25. октобра 2019. Edukacije, EEN, Novosti iz Komore, slide No Comments

seminarPrivredna komora Republike Srpske, u okviru Evropske mreže preduzetništva, organizovala je seminar „Analiza finansijskih izvještaja“, koji je održan u petak, 25. oktobra.

Cilj seminara bio je da polaznici, uz praktičnu analizu finansijskih izvještaja, dobiju osnovna saznanja o pravilnoj interpretaciji finansijskih indikatora i pokazatelja poslovanja, počevši od analize trendova u računu dobitka/gubitka u bilansu, strukturi i kretanju različitih vrsta novčanih tokova, do omjera i indikatora aktivnosti, likvidnosti, zaduženosti, profitabilnosti, operativne i finansijske poluge, dodane ekonomske vrijednosti.

Učesnici seminara bili su direktori privrednih društava, šefovi i zaposleni u odjelima finansija i kontrolinga, kao i zaposleni u finansijskim institucijama.

Ovaj seminar pružio je priliku polaznicima da posmatraju svijet finansijske analize i planiranja sa aspekta praktičara i na način koji, ponekad, nije sastavni dio standardne akademske literature. Obuka je omogućila učesnicima da interpretiraju glavne stavke računa dobitka i gubitka u bilansu; izračunaju i interpretiraju finansijske omjere likvidnosti, aktivnosti, zaduženosti i profitabilnosti; izvrše horizontalnu i vertikalnu analiza; izvrše racio analizu; uoče neparavilnosti u finansijskim izvještajima; upoznaju korporativnu bezbjednost, kroz prizmu forenzičke analize; izračunaju i interpretiraju različite oblike dekomponovanja finanansijskih rezultata i pokazatelja; razumiju „veliku sliku” i način kako iz mnoštva detalja i indikatora izvući ključne zaključke potrebne za prezentaciju menadžmentu i investitorima.

Predavač na seminaru bila je Željka Pilipović Vuleta, dipl. ecc, forenzički računovođa i stečajni upravnik sa dugogodišnjim praktičnim iskustvom u privatnom, državnom i civilnom sektoru.

 

Print Friendly

Leave a Reply