Održan stručni i specijalistički seminar na temu Cyber Threat Intelligence -CTI

By 21. септембра 2022. Edukacije, ICT, IT Centar, Novosti iz Komore, slide No Comments

Današnji stručni i specijalistički seminar na temu Cyber Threat Intelligence -CTI u Privrednoj komori Republike Srpske je pratilo oko 40 stručnjaka iz domaćih kompanija, institucija i banaka.

Svijet je danas bipolaran više nego ikad i hibridni elektronski rat se odvija putem World Wide WEB-a servisa pa mete napada postaju i kompanije, mala i srednja preduzeća, građani, banke, institucije, energetski sistemi, trovački lanci, taksi službe, itd.

Napadi se dešavaju spontano, na različite načine, ciljano i promišljeno uz prestanak tradicionalne međunarodne saradnje. Postoje akcije koje razvijene zemlje čine na način koji nama ranije nije bio poznat a kojima se ugrožava i privreda te se Cyber kriminal čak podržava državnim novcem u obliku malware napada. Aktivnosti koje provodimo u procesima digitalne transformacije u privredi trebaju da uključe stručnjake ovih egzaktnih i ekspertskih znanja koji će omogućiti sigurnost informaciono- komunikacione infrastrukture i umanjenje posljedica mogućih Cyber zlonamjernih napada. Mi stručnjake imamo i potrebno je da napravimo klaster u kojem će ovi stručnjaci povezati u društvenom interesu raditi timski, razmijeniti iskustva i baze definisanih napada.

Značajan je rad i funkcionisanje CERT-a koji treba da obavlja svoju ulogu kako je to definisano programom rada ovog tijela.

Potrebno je da domaće kompanije edukujemo da što više koriste državne domene za svoje portale. Predstavljen je plan koordinisanih mjera i preporuke za dalji rad na planu otklanjanja administrativnih prepreka za razvoj ovakvog klastera

Print Friendly

Leave a Reply