Održana 18. sjednica UO Kompenzacinog fonda Republike Srpske

By 21. октобра 2021. Aktuelnosti No Comments

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske održao je danas, u Banjaluci, 18. sjednicu, kojoj je prisustvovao i predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Pero Ćorić.

Na sjednici Upravni odbor se upoznao sa Informacijom o poslovnim subjektima koji su naknadno ispunili uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike  Srpske.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske zaključio je da je Ministarstvo trgovine i turizma dostavilo Spisak poslovnih subjekata koji su naknadno ispunili uslov za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu od 71.273,34 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona (SARS-CoV-2) po osnovu iskorištenih turističkih vaučera za 19 poslovnih subjekata.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske se upoznao sa Informacijom o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu od 01.06. do 30.06.2021. godine iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu od 762.395,90 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona (SARS-CoV-2) po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu 01.06. do 30.06.2021. godine za 67 poslovnih subjekata.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa Infomacijom o realizaciji Uredbe o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart 2021. godine.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu od 3.391.433,31 KM u svrhu dodjele sredstava po osnovu Uredbe za 1.103 poslovna subjekta i preduzetnika za 6.752 radnika, i to :

– Ministarstvu trgovine i turizma 1.579.997,47 KM za 998 poslovnih subjekata i    preduzetnika, odnosno 4.851 radnika

– Ministarstvu privrede i preduzetništva 33.044,37 KM za 78 poslovnih subjekata i preduzetnika, odnosno 119 radnika

– Ministarstvu finansija 1.776.586,67 KM za 24 poslovna subjekta, odnosno 1.776 radnika

– Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo 771,33 KM za jedan poslovni subjekat, odnosno tri radnika i

– Ministarstvu pravde 1.033,47 KM za dva poslovna subjekta, odnosno tri radnika.

Isplata sredstava će se vršiti u korist poslovnog subjekta i preduzetnika na račune javnih prihoda u skladu sa Naredbom o uplaćivanju određenih prihoda budžeta republike, opštine, gradova i fondova, odnosno na tekući račun radnika, na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta donijeti nadležna ministarstva.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa Informacijom o podršci proizvođačima junećeg i svinjskog mesa, priplodnih grla u svinjarstvu i pčelarima.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske zaključio je da su ispunjeni  uslovi za dodjelu sredstava za podršku proizvođačima junećeg i svinjskog mesa, priplodnih grla u svinjarstvu i pčelarima, a radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona za  2021. godinu.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu do 4.500.000,00 KM za potrebe podrške proizvođačima junećeg i svinjskog mesa, priplodnih grla u svinjarstvu i pčelarima, za saniranje posljedica izazvanih virusom korona (SARS-CoV-2).

Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa Korona koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske prihvatio je Informaciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o potrebi finansiranja nabavke lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama u cilju zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa SARS-CoV-2, za period od 4 (četiri) mjeseca.

Odobravaju se novčana sredstva u ukupnom iznosu od 7.036.560 KM bez PDV, odnosno 8.232.775 KM sa PDV za nabavku lične zaštitne opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, a koja će se sukcesivno doznačavati prema potrebama u datom trenutku.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa Informacijom Republičke uprave civilne zaštite o potrebi finansiranja nabavke kontejnera neophodnih za smještaj građanima i institucijama vezano za korona virus. Odobravaju se Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske novčana sredstva u iznosu od 292.500,00KM za nabavku kontejnera.

Kompenzacioni fond Republike Srpske prihvatio je Zahtjev za refundiranjem troškova grijanja u JU Studentski centar „Nikola Tesla“ Banja Luka. Odobravaju se finansijska sredstva u iznosu od 131.696,44 KM za potrebe isplate duga za grijanje JU Studentski centar „Nikola Tesla prema „Eko toplane“ Banja Luka. Naime, Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije objekti Studentskog centra „Nikola Tesla“ su ustupljeni za potrebe izolacije karantinskog tipa za smještaj lica čiji je nalaz testiranja na virus korona bio pozitivan. U tom periodu, studentima je bilo onemogućeno da borave u centru, ali je bilo potrebno kontinuirano održavanje grijanja radi boravka lica pozitivnih virus korona.

Print Friendly

Leave a Reply