Održana Godišnja konferencija Evropske mreže preduzetništva

eenGodišnja konferencija Evropske mreže preduzetništva održana je od 20. do 22. novembra u Talinu (Estonija).

Među predstavnicima konzorcijuma iz više od 60 zemalja svijeta, na Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Konzorcijuma Evropske mreže preduzetnštva iz Republike Srpske.

Konferenciju je otvorila predsjednica Estonije, zemlje koja predsjedava Savjetom Evrope, Kersti Kaljulaid. Govorila je o državi na čijem je čelu, građanima, privredi, a najviše o digitalizaciji Estonije.

Kao primjer navela je da ljekari u porodilištu, kada evidentiraju rođenje djeteta, nesvjesno kreiraju elektronsku ispravu za to dijete. Ovoj ispravi pristupaju roditelji koji djetetu biraju ime, a potom se profil automatski povezuje sa matičarem, sistemom za zdravstvenu zaštitu, a u pozadini se postavlja upit vrtiću da se rezerviše mjesto. Prema njenim riječim, budućnost je u digitalizaciji, a pitanje je kako će se društvo tome prilagoditi.

Glavne teme ovogodišnje konferencije bile su digitalne promjene i transformacija, sa ciljem dodatne podrške Mreži u još kvalitetnijoj podršci malim i srednjim kompanijama u budućnosti. Takođe, u okviru konferencije održani su brojni paneli, prezentacije i sastanci, na kojima su učesnici imali priliku razmijeniti iskustva u realizaciji radnih programa i prevazilaženju teškoća koje se pojavljuju u svakodnevnom radu.

Na Konferenciji, koja je organizovana u saradnji sa Privrednom komorom Estonije, učestvovalo je više od 800 učesnika, a prisustni su bili i predstavnici nadležnih evropskih institucija i ključnih spoljnih aktera.

Leave a Reply