Održana info sesija „Primjena ESCo modela finansiranja projekata energetske efikasnosti“

Predstavnici privatnih preduzeća i javnog sektora imali su priliku da se kroz današnju info sesiju upoznaju sa konceptom ESCO modela finansiranja projekata energetske efikasnosti, te mogućnostima za integraciju ovog koncepta u poslovni model kompanije, koji je održan u prostorijama Privredne komore RS u Banjaluci.

Cilj projekta je smanjenje troška za energiju i održavanje ugradnjom nove učinkovitije opreme i optimizacijom energetskih sistema, čime se osigurava otplata investicije kroz uštede u periodu do pet, odnosno osam godina, zavisno od klijenta i projekta.

U projektu s HEP ESCO-om nije potrebno osigurati finansijska sredstava za energetsku učinkovitost koja se otplaćuju kroz maksimalno 7 godina, jedan je od zaključaka donesenih na info sesiji.

Privredna komora Republike Srpske organizovala je info sesiju u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a u okviru projekta “Pokretanje finansiranja životne sredine u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja” (URBANLED) .

Print Friendly

Leave a Reply