Održana javna rasprava na Zakon o javno-privatnom partnerstvu u okviru procesa procjene uticaja propisa

javna raspravaJavna rasprava u procesu pune procjene uticaja propisa na Zakonu o javno-privatnom partnerstvu održana je 28. septembra u Privrednoj komori Republike Srpske.

Na raspravi su predstavljeni dobri primjeri zemalja koje su vodeće u svijetu u realizaciji projekata javno-privatnog partnerstva, kao jednog od savremenih modela finansiranja infrastrukturnih i drugih značajnih projekata, te moguća zakonska rješenja koja bi doprinijela jačanju ovog instituta u praksi u Republici Srpskoj.

U javnoj raspravi učestvovali su predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća, akademske zajednice, poslovnog sektora i drugih organizacija, kako bi se razmotrile potencijalne oblasti i načini saradnje u kreiranju i realizaciji projekata javno-privatnog partnerstva.

Metodologija procjene uticaja propisa, kao dio savremene prakse u izradi propisa, sistemski se sprovodi u izradi propisa Republike Srpske od 2013. godine. Na svim zakonima se sprovodi kratka procjena uticaja, a na zakonima za koje se procijeni poseban značaj sprovodi se puna procjena uticaja. Vlada Republike Srpske donijela je odluku u martu mjesecu 2017. godine da će se puna procjena uticaja sprovesti i na Zakonu o javno-privatnom partnestvu. Važan segment ove metodologije čine javne konsultacije. Sprovođenje pune procjene uticaja propisa na ovom zakonu pružiće sistemske prijedloge rješenja u oblasti javno-privatnog partnerstva, kako bi se omogućili kvalitetniji načini, oblici i uslovi pod kojim se može ostvarivati javno-privatno partnerstvo i druga pitanja od značaja za javno-privatno partnerstvo.

U sprovođenju procjene uticaja učestvuje radna grupa sastavljena od predstavnika resornog Ministarstva finansija, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Privredna komora Republike Srpske, Savez opština i gradova i Autoputevi Republike Srpske.

Leave a Reply