Održana radionica: Lokalni ekonomski razvoj i uspostava povoljnog poslovnog okruženja u skladu s BFC SEE standardom

IMG-25ec5a14372745b47cd53da1010c69bf-V„Lokalni ekonomski razvoj i uspostava povoljnog poslovnog okruženja u skladu s BFC SEE standardom“, naziv je jednodnevne radionice za novinare koja je održana u četvrtak na Trebeviću.

Na radionici, koja je organizovana u okviru projekta RAST (Restoring Accountability and Supporting Transformation) koji finansira USAID, a implementira CRS, predstavljen je „Business Friendly Certification South East Europe“ (BFC SEE) – Program certifikacije opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem koji se implementira u Jugoistočnoj Evropi, s naglaskom na zajednice u BiH.

Cilj radionice bio je da novinari iz medija koji se primarno bave ekonomskim i poslovnim temama, ali i novinari iz ostalih redakcija koji su zainteresovani za praćenje ovih oblasti, saznaju o trendovima i nastojanjima da jedinice lokalne samouprave u BiH ispune uslove potrebne za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, te identifikuju teme od interesa za domaću i regionalnu poslovnu i širu javnost.

U okviru radionice održana je panel diskusija, u kojoj su učestvovali, Jozo Bejić, iz Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH, Ranko Topić, član Tehničkog komiteta BFC Mreže Republike Srpske, Seid Fijuljanin iz ASA Prevent-a, kao i profesor. dr Ante Domazet.

U zanimljivoj panel diskusiji, učesnici su predstavili program sertifikacije prema BFC standardu u BiH, odgovorili na pitanja u vezi sa uslovima poslovanja, popravljanju imidža ekonomije BiH, ali i problemima sa kojima se i prirvednici i nosioci vlasti svakodnevno suočavaju.

Od 2012. godine, više od 60 jedinica lokalne samouprave u regiji pridružilo se BFC SEE Programu, pri čemu je njih 35 dobilo sertifikat za povoljno poslovno okruženje, od toga 16 opština/općina/gradova u Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply