Održana radionica: “Upravljanje lancima nabavke (engl. Supply Chain Management)”

By 14. јуна 2018. Edukacije No Comments

USAID Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM), u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, organizovao je  radionicu na temu: “Upravljanje lancima nabavke (engl. Supply Chain Management)”, 13. i 14.06.2018. godine.

Predavač na ovoj radionici bio je g-din. Martin Mirsky iz Sjedinjenih Američkih Država, renomirani stručnjak u oblasti upravljanja lancima nabavke, sa više od trideset godina radnog iskustva u zemljama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, koji je učesnike upoznao sa metodologijom uspješnog upravljanja zalihama kao preferiranog dobavljača automobilske industrije u SR Njemačkoj.IMG-07e415b97cd1680ebaac8ae413508dcc-V

U toku radionice predstavljeni su koncepti kao što su potražnje odnosno prognoze i naloga kupaca, planiranja proizvodnje i planiranja kupovine, kao i upravljanja zalihama. Pored toga predstavljena je politika organizacije koja definiše načine na koje se ostvaruju poslovni ciljevi te interaktivni timski pristup razvoju politike lanca snabdjevanja. Naglašen je značaj tehnologije koja uključuje poslovne sisteme koji prikupljaju finansijske informacije te sisteme za prikupljanje i praćenje podataka (npr. bar kodovi).

Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) je trogodišnji USAID-ov program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u Evropsku uniju i IMG-cf0303ee8f85c4ba75c6fabd47b4b0bc-Vregionalna tržišta. Taj projekat moguće je ostvariti prvenstveno putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima te organizacijama koje predstavljaju preduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade i tekstila,obuće i kože.

Print Friendly

Leave a Reply