Održana radionica “Zelena ekonomija”

Zaštita životne sredine, koji EU standardi regulišu ovu oblast, šta je to zelena ekonomija, koja je uloga države u razvoju ove vrste ekonomije, samo su neka od pitanja o kojima je bilo riječi na radionici „Zelena ekonomija“, koja je danas održana u Privrednoj komori Republike Srpske.

Organizatori Radionice su Privredna komora Republike Sprske, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS i GIZ EU ProLocal.

Zelena ekonomija predstavlja iskorištavanje prirodnih resursa ne narušavajući osnove ekosistema. U praksi to znači proizvesti eko proizvod čija tehnologija proizvodnje ne narušava ekosistem. Takođe, zelena ekonomija podrazumjeva korištenje obnovljivih izvora energije iz biomase, vjetroelektana, solarnih panela, recikliranog otpada, a korištenjem ovih resursa obezbjeđuje se ekonomska korist i zaštita životne sredine.

GIZ podržava institucije Republike Srpske u procesu izvještavanja ali i primjeni principa Evropskog akta za MSP (SBA- Small Business Act). SBA je evropski dokument, koji omogućava zemlјama potpisnicima da pomažu MSP i sistematično prate, ocjenjuju i upoređuju napredak u ostvarivanju osnovnih principa definisanih ovim dokumentom. S tim u vezi, ovaj projekat omogućio je edukaciju malih i srednjih preduzeća, zainteresovanih institucija i organizacija u čijoj nadležnosti je podrška MSP u oblasti zelene ekonomije.DSCN9775

Print Friendly

Leave a Reply