Održana sjednica Grupacije udruženja proizvođača ribe

Analiza trenutnog stanja u sektoru ribarstva  te promocija podsticajnih mjera resornog ministarstva bile su jedne su od tema današnje sjednice. Sastanak, kojem su prisustvovali i gradonačelnik Milorad Simić i predsjenik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević, okupio je desetak uzgajivača ribe u Srpskoj, a načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mladen Stojanović istakao je da ovaj sektor ima veliki razvojni potencijal kojem je potrebna podrška.

– Mi smo uvažili većinu zahtjeva ove grupacije u okviru raspoloživih finansijskih sredstava. Svakako da bi bilo lakše za dalji rad kada bi bila omogućena veća podsticajna sredstva, ali ovo nije jedina grana koja trpi posljedice korona virusa. Dakle, imamo značajne potencijale za akvaprivredu i nastojaćemo, ukoliko se ukaže mogućnost, da uvažimo njihove zahtjeve i ovu proizvodnju dovedemo na zavidan nivo – rekao je Stojanović.

Razvoj ove grane proizvodnje podržava i gradonačelnik Milorad Simić istakavši da je jedan od najvećih proizvođača ribe upravo Dervenćanin.

– Jedan od najvećih proizvođača ribe u Republici Srpskoj je Staniša Marjanović, koji se ovim poslom ozbiljno bavi i u Hercegovini. Svim proizvođačima želim dobar rad i dobre zaključke za budućnost razvoja ribarstva na području RS- rekao je Simić istakavši da razvoj gradova samim tim i Dervente počiva na privrednom razvoju za koji Srpska ima potencijala.

Sekretar Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Republike Srpske Dragan Šepa objasnio je problematiku koja je zadesila ovaj sektor, kao i korake koji su do sad preduzeti sa ciljem olakšica u narednom periodu.

– Privredna komora Republike Srpske i Udruženje zastupaju interese privrednih društava, a s tim u vezi smo na osnovu zaključaka sa prethodne sjednice inicirali i održali niz sastanaka sa resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u cilju poboljšanja i povećanja poslovnog ambijenta privrednih društava posebno iz oblasti proizvodnje ribe. Niz problema zadesio je ovu oblast kada posmatramo period unazad nekoliko godina, počev od pada proizvodnje, posebno govoreći o šaranskim ribnjacima. Od 12 ribnjaka pet je šaranskih, a sedam pastrmskih, a na osnovu konsultacija privrednih društava podsticajne mjere nisu bile dovoljne za podršku samog sektora – rekao je Šepa.

On je dodao da sektor ribarstva ima priliku za apliciranje za kapitalne investicije, poput adaptacije i renoviranje postojećih objekata, kao i za izgradnju novih ribnjaka.

– Takođe, uvođenje savremenih tehnologija i modernizacija postrojenja i opreme jedna je od dodatnih mjera za kapitalne investicije. Pored osnovne mjere koja je godinama bila u podsticajnim mjerama za ribarstvo to je premija za proizvodnju konzumne ribe, imamo i novu mjeru koja se odnosi na otkup i preradu konzumne ribe, gdje će osnovni cilj biti uvezivanje domaćih primarnih proizvođača sa domaćom prerađivačkom prehrambenom industrijom, čime ćemo uveliko doprinijeti očuvanju proizvodnje, ali i njenom povećanju i plasiranju na domaće i inostrano tržište – objasnio je Šepa.

Predsjednik grupacije proizvođača i uzgajivača ribe unutar Privredne komore RS Zoran Tepić istakao je podršku ministarstva u rješavanju problema.

– Pri svim problemima koji su nas pratili u prethodnim godinama kroz aktivnosti u kontinuitetu, ministarstvo nas je značajno podržalo sa početnim i primarnim mjerama koje ćemo u narednom periodu da proširujemo. Naš zadatak je da, kroz ovu grupaciju, postanemo značajan faktor ovog dijela privrede u regionu – kazao je Tepić dodavši da je proizvodnja ribe značajno smanjena, pogotovo uzgoj šarana, dok se u proizvodnji pastrmke bilježi blagi rast.

Vlasnik firme Ribarstvo „Marjanović“ iz Dervente i domaćin ovog sastanka Staniša Marjanović kazao je da je osnovni problem sa kojim se susreće pad potražnje.

– Naša proizvodnja bazirana je u Bileći gdje imamo kavezni sistem kapaciteta 350 tona, a u Derventi imamo manje mrestilište od četiri hektara. Situacija je veoma teška, a posao je velikim dijelom otežan usljed korona virusa. Šaran je vrsta ribe koja je isključivo „slavska“ riba, a cijena je ove godine pala za oko marku po kilogramu usljed preventivnih mjera i odsustva porudžbina, što još dodatno komplikuje našu situaciju- kazao je Marjanović dodavši da podsticaji čine osnovu kapitala.

– Podsticaji nose veliki dio sredstava cijele ove grane privrede i tu nemamo ravnopravnan položaj u poređenju sa FBiH. Takođe, problem nam pravi i uvoz. Proizvođači isključivo mogu da potražuju veće podsticaje kako bi imali neku osnovu za dalji rad i da budemo bar konkurentni sa FBiH – kazao je Marjanović.

Izvor: Derventski list

Print Friendly

Leave a Reply