Opozvana pandemija u Republici Sloveniji

By 15. маја 2020. Novosti iz Komore, slide No Comments

Na sjednici održanoj 14.5.2020. godine, u skladu sa Pravilnikom o ukidanju epidemije zaraznih bolesti SARS-CoV-2 (COVID-19) Vlada Slovenije je opozvala epidemiju zaraznih bolesti SARS-CoV-2 (COVID-19), koja je proglašena 12. marta 2020. godine.

Javno zdravstvo (NIJZ) procijenilo je da svi pokazatelji ukazuju na usporavanje širenja virusa SARS-CoV-2 u populaciji. No, kako još uvijek postoji rizik od širenja COVID-19, opšte i posebne mjere donesene na temelju Odluke o primjeni mjera predviđenih Zakonom o zaraznim bolestima u epidemiji COVID-19 i dalje se primjenjuju, podložno profesionalnom opravdanju.

Trenutna epidemiološka situacija omogućava puštanje mjera koje su bile nužne za suzbijanje i kontrolu zarazne bolesti COVID-19, ali ne i njihovo potpuno uklanjanje. Prvi potvrđeni slučaj infekcije SARS-CoV-2 zabilježen je u Sloveniji 4. marta 2020., a do i 13. maja zabilježeno je 1464 potvrđenih slučajeva zaraze. Kumulativna incidencija od 14 dana iznosi 35 slučajeva, a efektivni reproduktivni broj trenutno je <1.

NIJZ u svojoj procjeni ističe da mjere usmjerene na ograničavanje širenja infekcije uključuju testiranje pacijenata, izolaciju bolesnika, traženje kontakata, karantin za bliske kontakte visokog rizika, higijenu ruku i kašalj, te poštivanje fizičke udaljenosti. Učešće i odgovorno ponašanje stanovništva u preduzimanju akcija i brizi o vlastitom zdravlju i zdravlju zajednice omogućili su ograničavanje širenja bolesti. Pored toga, u budućnosti je potrebno ciljano zdravstveno obrazovanje i savjetovanje kao mjera za sprečavanje i kontrolu zaraznih bolesti.

Vlada je izmijenila mjere na graničnim prelazima na vanjskoj granici i na kontrolnim tačkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije

Vlada je donijela Uredbu o naređivanju i provedbi mjera vezanih za sprječavanje širenja COVID-19 na graničnim prelazima na vanjskoj granici i na kontrolnim tačkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije.

Zbog obuzdavanja i suzbijanja epidemije COVID-19, ovom Uredbom utvrđuju se mjere na vanjskoj granici i na kontrolnim tačkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije pri ulasku u Republiku Sloveniju, gdje je dopušten prelaz samo državnih granica Republike Slovenije. Granicu će biti moguće preći na nekoliko kontrolnih tačaka na drumskim vezama s Republikom Austrijom, Talijanskom Republikom i Mađarskom.

Kontrolne tačke za vazdušne veze za međunarodni vazdušni promet su Zračna luka Jože Pučnik Ljubljana, Zračna luka Maribor Edvard Rusjan i Zračna luka Portorož. Kontrolne točke za pomorske veze za međunarodni pomorski promet su Granični prelaz za međunarodni pomorski promet Koper (Capodistria) i Piran (Pirano). Zračne luke i lučke službe za međunarodni promet osiguravaju uslove za uspostavu kontrolne tačke i provođenje higijenskih mjera za sprečavanje širenja COVID-19 u skladu sa zahtjevima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo.

Vrijeme otvaranja pojedine kontrolne tačke utvrđuje policija u dogovoru s Ministarstvom vanjskih poslova i u dogovoru sa sigurnosnim vlastima susjednih zemalja i u dogovoru s upravnikom zračne luke ili luke. Policija informacije o vremenu otvaranja kontrolnih tačaka objavljuje na svojim web stranicama i u medijima.

Osoba koja uđe u Republiku Sloveniju i ima prebivalište ili privremeni boravak u zemljama Evropske unije i nije napustila Evropsku uniju više od 14 dana, dobija uputstva na granici zbog moguće infekcije SARS-CoV-2 (COVID-19).

Ako osoba prilikom prelaska granice u Republiku Sloveniju izjavi da je pozitivna na SARS-CoV-2 (COVID-19) ili ima očite simptome ove infekcije, policija će je uputiti da odmah uspostavi telefonski kontakt s odabranim liječnikom ili hitnom službom medicinska pomoć.

Stranom državljaninu koji nema stalno boravište u Republici Sloveniji ne dozvoljava se ulazak u Republiku Sloveniju, kao ni stranom državljaninu koji pri prelasku granice izjavljuje da je pozitivan na SARS-CoV-2 (COVID-19) ili pokazuje očigledne znakove infekcije SARS-om. -CoV-2.

Uredbom je propisan obvezni karantin od 14 dana za osobe, bez obzira na mjesto prebivališta, a u Republiku Sloveniju dolaze iz trećih zemalja. Ove osobe podliježu određenim izuzecima, tako što se mjere ne odnose na:

– osobe koje prisustvuju pogrebu bliskog rođaka i napuste Republiku Sloveniju istog dana i imaju dokaz o datumu i vremenu sprovoda,

– osobe koje obavljaju prevoz robe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije u treću zemlju, a za teretni prevoz iz trećih zemalja u tranzitu,- osobe s diplomatskim pasošem,

– osobe iz trećih zemalja koje pružaju hitne službe za koje je nadležno ministarstvo izdalo potvrdu i koje bi, zbog neuspjeha u pružanju tih usluga, mogle prouzrokovati veliku socijalnu ili ekonomsku štetu kao rezultat karantinskog reda,

– pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstvene zaštite, policije, vatrogasci i osobe koje obavljaju humanitarni prevoz za Republiku Sloveniju koje su prešle granicu radi izvršavanja svojih zadataka.

Stručno opravdanje mjera ove uredbe utvrđuje Vlada svakih sedam dana i, uzimajući u obzir stručne razloge, odlučuje hoće li se te mjere i dalje primjenjivati ili će se mijenjati ili ukinuti.

Pravilnik stupa na snagu dan nakon objave u »Službenom glasniku Republike Slovenije« i time ukida Pravilnik o naređivanju i provedbi mjera vezanih uz sprječavanje širenja COVID-19 na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije

Izvor: internet stranica Vlade Republike Slovenije https://www.gov.si/novice/2020-05-14-40-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/

Print Friendly

Leave a Reply