Opština Srbac licencirana za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i kompanije TeleGroup posjetili su juče Opštinsku upravu u Srpcu i uručili tehničku opremu i licencu za korištenje jedinstvene digitalne platforme za upravljanje poljoprivrednim zemljištem – AgroLIFE.

Upotreba ove platforme omogućena je u okviru develoPPP.de projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“ koju provode kompanija TeleGroup i GIZ, u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a uz podršku Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje BFC SEE.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava, odnosno resorno ministarstvo.

AgroLIFE softver, koji je razvio TeleGroup, omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. Ujedno, ovaj softver omogućiće i vlasnicima poljoprivrednih dobara kao i zakupcima da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova.

„Jedinice lokalne samouprave će ovim digitalnim alatom dobiti nove mogućnosti za kvalitetnu zaštitu i nadgledanje korištenja poljoprivrednog zemljišta u zakupu. Unaprediće se veza sa zakupcima, dok je sistem besplatan za poljoprivrednike kojima digitalizacija otvara put za veće prinose i kvalitetnije upravljanje proizvodnjom“, izjavio je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ Banja Luka.

Darko Šolar, vođa razvojnog tima koji je napravio ovu platformu, rekao je da će sistem biti od podjednake koristi poljoprivrednicima, lokalnim zajednicama i ministarstvima kako bi proizvodnja bila što efikasnija, a hrana što zdravija.

„Platforma nudi naprednu vremensku prognozu, vođenje knjige polja i satelitske snimke koji omogućavaju da svako gazdinstvo u bilo kom trenutku vidi stanje svojih usjeva, na bilo kojoj lokaciji. Jednostavna je za upotrebu i što je najvažnije besplatna. Svako gazdinstvo, a ne samo zakupci i koncesionari, mogu skinuti aplikaciju AgroLIFE putem Google Play-a“, rekao je Šolar i dodao da do sada imaju pet hiljada korisnika a obuhvaćeno je milion hektara zemljišta.

Ovaj projekat je rezultat zajedničke saradnje BFC SEE mreže i njenih članica NALED-a, Privredne komore RS i Privredne komore Crne Gore.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić uručio je načelniku opštine Mlađanu Dragosavljeviću jedan računar i dva laptopa za potrebe ovog projekta. Ćorić je rekao da će zahvaljujući platformi AgroLIFE, lokalna zajednica imati kompletan uvid u zemljište koje se daje u zakup ili koncesiju a poljoprivrednici će imati mogućnost da kroz unos podataka bolje prate vlastitu proizvodnju i povećaju prinose.

„Ovaj program biće osnova za buduće projekte koje će realizovati lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Jedan od ciljeva je stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta kako bi svi privredni subjekti bili u jedinstvenom sistemu koji se može aktivno pratiti u cilju postizanja što boljih rezultata“, rekao je Ćorić.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je rekao da je ovo iskorak u pogledu modernizacije upravljanja poljoprivrednim zemljištem u Srpcu.

„Zahvaljujem svima koji su prepoznali Srbac kao jednu od opština koja ima potencijala da realizuje ovakav projekat. Korist imaju kako lokalne administracije, tako i sami poljoprivredni proizvođači“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Pored opštine Srbac, u projekat su uključeni i gradovi Prijedor i Trebinje i opština Brod.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da se ovaj projekat realizuje u Srpcu od prošle godine i da mnogi poljoprivrednici već aktivno koriste ovu platformu.

„Veoma je praktična jer se može voditi evidencija šta je korišteno od mehanizacije, sjetvenog materijala i slično a lagana je za korištenje jer su svi alati već postavljeni na platformi, potrebno je samo unijeti podatke sa vlastitih parcela. Poljoprivrednici tako više ne moraju zapisivati podatke u svesku već je sve u digitalnoj formi“, rekao je Miholjčić.

On dodaje da u srbačkoj opštini trenutno ima oko 10 koncesionara a pod koncesijama je oko 1300 hektara zemljišta, dok je pod zakupom oko 394 hektara a na evidenciji je oko 60 zakupaca.

„Pripremamo novu odluku o davanju zemljišta u zakup na površini od 212 hektara što će biti ponuđeno putem javnog oglasa do kraja godine a već smo ušli u proces identifikacije zemljišta za oglas koji će se raspisati u narednoj godini jer ima zaraslih parcela, odnosno onih na kojima do sada nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi“, rekao je Miholjčić.

Za srbačke poljoprivrednike danas je održan i kraći seminar na kojem im je prezentovan način korištenja digitalne platforme AgroLIFE.

Print Friendly

Leave a Reply