Opština Mrkonjić Grad ispunila uslove za BFC SEE sertifikat

Opštini Mrkonjić Grad biće dodijeljen međunarodni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) kao povoljne investicione destinacije. Opština Mrkonjić Grad ispunila je uslove za sertifikaciju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem prema zahtjevima BFC SEE standarda, i ostvarila ukupnu ocjenu u iznosu od 84 odsto.
Tim povodom, načelnica opštine Divna Aničić je rekla je da su aktivnosti Opštinske uprave duži vremenski period bile usmjerene u pravcu stvaranja povoljnog privrednog ambijenta za razvoj privrede, izgradnju novih privrednih kapaciteta i otvaranja novih radnih mjesta.
“Naš rad i trud rezultirao je dobijanjem BFC sertifikata, što je potvrđeno iverifikacionim izvještajem o ispunjenosti svih kriterijuma za dobijanje BFC sertifikata, kao potvrde da je opština Mrkonjić Grad ispunila uslove za sertifikaciju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem“, rekla je Aničićeva.
Ona je dodala da do sada u Republici Srpskoj ovaj sertifikat imaju samo gradovi Prijedor, Banja Luka i Bijeljina, i opština Teslić.
Program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se provodi u Republici Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, i Bosni i Hercegovini. Sertifikacija gradova i opština podrazumijeva ispunjavanje, veoma zahtjevnih, 12 kriterijuma i više od 80 podkriterijuma za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima. Ispunjavanje ovih zahtjeva je još jedan od izazova sa kojima se jedinice lokalne samouprave susreću na polju unapređenja rada i povećanja konkurentnosti. Kao i kod svih međunarodnih standarda kvaliteta, za uspješno provođenje ovog postupka bitna je uključenost najvišeg rukovodstva.

Print Friendly

Leave a Reply