„Orao“ leti prema ugovoru sa Rusima

vazduhoplovni-zavod-orao1Vazduhoplovni zavod „Orao“ iz Bijeljine zadužiće se kod Investiciono-razvojne banke (IRB) RS za deset miliona maraka kako bi kupili licencu za remont helikopterskih motora od Vazduhoplovnog zavoda „Klimov“ iz Sankt Peterburga.

Ovom državnom preduzeću i njegovim radnicima uskoro bi moglo svanuti jer je na pomolu rješenje problema koji je mjesecima kočio realizaciju unosnih ugovora sa ruskim partnerom.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kazali su da je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima IRB-a i „Orla“ data saglasnost za nastavak investicionih planova putem kreditnog zaduženja.

– Planom je predviđeno da finansijska sredstva za realizaciju projekta, koji podrazumijeva nabavku potrebnih licenci, opreme i obuku kadra, budu obezbijeđena iz kreditnih sredstava i vlastitih sredstava društva – kažu u Ministarstvu industrije i dodaju da je riječ o preduzeću od strateškog interesa za Srpsku i značajnom projektu koji dugoročno obezbjeđuje njegovo sigurno i stabilno poslovanje.

Iz resornog ministarstva su poručili da u potpunosti podržavaju poslovne planove tog preduzeća koji podrazumijevaju saradnju sa Vazduhoplovnim zavodom „Klimov“ iz Ruske Federacije u periodu od 2016. do 2018. godine.

Prije nekoliko dana u Vladu i „Orao“ stigla je prečišćena verzija ugovora koji Rusi nude. Ukoliko on bude zaključen Srpska će zarađivati do 400.000 dolara po remontovanom motoru.

Izvor: Glas Srpske

Print Friendly

Leave a Reply