Orugli sto na temu “Stanje u turizmu na području grada Istočno Sarajevo s posebnim osvrtom na Jahorinu”

Početna 9 Novosti iz Komore 9 Orugli sto na temu “Stanje u turizmu na području grada Istočno Sarajevo s posebnim osvrtom na Jahorinu”

01.07.2022.

Turizam je među prioritetnim granama razvoja za grad Istočno Sarajevo, a Jahorina je poželjna destinacija za turiste iz regiona i svijeta, koju treba čuvati, razvijati i oplemeniti  po najvišim svjetskim standardima, izjavio  je danas predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Pero Ćorić.Ćorić je rekao novinarima na Palama  da je turizam kao grana privređivanja najperspektivnija grana koja će sigurno imati magičan razvoj.

„U tu  priču je uključeno mnogo faktora, od hotelijera, Olimpijskog centra Jahorina, poreske uprave, inspektorata  i treba da se nađe funkcionalna formula da svi budu zadovoljni, da sve dobro funkcioniše na dobrobit prije svega gostiju, koji će rado doći“, rekao je Ćorić prije okruglog  stola o stanju turizma na području grada sa posebnim osvrtom na Jahorinu. Ćorić je naveo da je cilj Privredne komore da ujedini sve institucije, da se vidi šta se može uraditi na ovim prostorima  I upravo je  tema današnjeg okruglog stola je da se otvore sva ta pitanja  budući da je urađena Strategija razvoja turizma Republike Srpske .

Predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo Ljubiša Tanić nada se da će panelisti pohvaliti sve ono što je dobro u turizmu I iskritikovati ono što nije i dati prijedloge kako da se stanje popravi.

Tanić je naveo da se  Privredna komora Srpske i Područna  privredna komora Istočno Sarajevo trude  da predlože određene mjere, a da je na onima koji donose odluke da te mjere usvoje  i primjene.

“Svjedoci smo planova da na neki način Jahorina „silazi „ u  Palam, pa je cilj da vidimo koliko smo se spremili  za povećan broj gostiju i da li možemo zaštititi lokalno stanovništvo da ne dođe do situacije gdje lokalno stanovništvo ne  ispašta  zbog povećanja određenih  usluga koje će se definitivno pojaviti sa povećanim  brojem gostiju“, istakao je Tanić.

Nada se da će na današnjem okruglom stolu biti doneseni dobri zaključci, o kojima će javnost biti upoznata.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić rekao je da je cilj okruglog stola da se pošalje jasna poruka da održivi turizam postoji i da tek treba  da da svoje rezultate.

„Doprinos gradske Turističke organizacije je da ukažemo  naše viđenje kompletne  situacije i kako želimo i hoćemo da unaprijedimo  turističku ponudu, odnosno da prvenstveno smanjimo sivu zonu u naplati boravišne takse koju bi mi  kasnije namjenski trošili u skladu sa zakonom u promociji postojećih i prezentaciji novih turističkih proizvoda“, istakao je Ikonić.

On je dodao da ima nedostataka kada je riječ o turizmu na području grada sa posebnim osvrtom na Jahorinu, ali da svi moraju biti ponosni na činjenicu da je Jahorina među četiri turistička mjesta u Republici Srpskoj.

Organizatori okruglog stola su Privredna komora Republike Srpske i Područna privredna komora Istočno Sarajevo u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Pale.