Otvoren 14. Međunarodni sajam poljoprivrede „Interagro 2015“

INteragro 2015

Mihajlo Vidić

Republika Srpska, Semberija i grad Bijeljina zaslužuju međunarodni poljoprivredni sajam na čijem daljem razvoju treba zajedno da rade i resorna ministrastva na nivou Vlade Srpske i Savjeta ministara, ali i Privredna komora i grad Bijeljina. Brojni prijatelji iz privrednih komora Beograda, Vojvodine i drugih partnera Sajma obezbijediće da se pojavljuje sve veći broj izlagača, a manifestacija će biti dobra prilika da se pokažu i dostignuti standardi u našoj težnji da idemo ka Evroopskoj uniji, istakao je otvarajući 14. Međunarodni sajam „Ineragro 2015“, predsjednik Organizacionog odbora Sajma i potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.
Otvaranje 14. Međunarodnog sajma poljoprivrede „Interagro 2015“ u Bijeljini obilježilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Područne privredne komore Bijeljina i Prvredne komore Beograda i Sporazuma o saradnji, „Grad“ a.d. Bijeljine i Veletržnice „Beograd“.
Sporazumi su potpisani pod pokroviteljstvom Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Beograda.
Potpredsjednik Privredne komore RS i predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić istakao je u prvi plan intenzivnu saradnju sa privrednom komorom Beograda.
– Beograd sa dva miliona stanovnika je značajno tržište i u narednim godinama očekujemo intenziviranje saradnje. Ova godina je utrošena na pripremu terena, naredne će se ići intenzivnije na plasman poljoprivrednih proizvoda, voća, povrća i prehrambene industrije – rekao je Vidić.
Predstavnici privredne komore Beograda su najavili da će sve svoje potencijale staviti u funkciju jačanja uzajamnih odnosa privrednika.
– Sa izuzetnom radošću i zadovoljstvom smo prihvatili da budemo partner ovog sajma. Učinićemo sve da se specijalne i paralelne veze razvijaju što bolje. Saradnju je podržao i grad Beograd i očekujemo da kroz saradnju bratskih institucija u Bijeljini i Beogradu dobiti nove sadržaje – rekao je nakon potpisivanja ugovora izvršni direktor Privredne komore Begrad Svetozar Krstić.
Sporazumom o saradnji „Grad“ a.d. Bijeljina i Veletržnice „Beograd“ omogućava se ponovna prodaja poljoprivrednih proizvoda iz Semberije na beogradskom tržištu. Veletržnica „Beograd“ trebalo bi da ustupi dio prostora pod povoljnijim uslovima poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije Time bi se, nakon pauze duge više decenija, poljoprivredni proizvodi iz Semberije ponovo pojavili na tom tržištu.
Sporazum je važan jer omogućava korištenje zajedničkih resursa uključujući i privredne kontakte i sporazume koje imaju članice beogradske Komore. Jedan od puteva saradnje mogao bi biti i izvoz robe u Rusiju koji bi se temeljio na Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije, jer BiH još uvijek nije potpisala takav sporazum.
– Privredne komore su potpisale dogovor o saradnji koji se odnosi na zajedničko korišćenje svih kapaciteta u ljudskim resursima tako i kapaciteta koji imaju naši članovi, koji bi bili u funkciji podizanja spoljni trgovinske saradnje , prenosa iskustava i novih znanja, i zajedničkih nastupa na traćim tržištima, Očekujemo da kroz privredu dovedemo i do veće saradnje gradova Bijeljine i Beograda i pozitivno utičemo na saradnju Republike Srpske i Srbije – istakao je komercijalni direktor Veletržnica Beograd Saša Sutpar.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović najavio je, govoreći na otvaranju Sajma, da su u toku razgovori sa predstavnicima Evropske unije o bescarinskom izvozu voća i povrća i od 1. januara 2016. godine. Šarović se osvrnuo i na dobijenu bitku za izvoz mlijeka i krompira u Uniju kao i „dobre rezultate u oblasti proizvodnje i prerade mesa, posebno izvoza u Tursku.“
Pomoćnik Ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić rekao je poljoprivrednicima da je ovo ministarstvo za jesenju sjetvu obezbijediti 250 KM po hektaru za proizvodnju merkantine pšenice, premiju za proizvedenu i predatu pšenicu u iznosu od 0,05 KM/kg, i regres za dizel gorivo u količini od 100 litara po hektaru. Obezbjeđena su, kazao je Pašalić i povoljna obrtna sredstva u vidu zajmova IRB RS za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, i sredstva za podsticanje nabavke mehanizacije.
Organizator 14. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je „Grad“ a.d. Bijeljina. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede RS, Ministarstvo za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu BiH i Administrativna služba grada Bijeljina. Partneri sajma su Privredna komora Beograda i Privredna komora Republike Srpske. Sajam se održava na 2500 metara kvadratnih izlagačkog prostorai i oko 4000 metara kvadratnih vanjskog prostora.
Oko 120 izlagača RS, BiH, Srbije, Hrvatske, Italije i Austrije izložili su poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, prehrambene proizvode, med i proizvode od meda, sjemensku robu, sredstva za zaštitu bilja, stočnu hranu i aditive. Među tradicionalnim učesnicima je i Područna privredna komora Bijeljina u zajedničkom nastupu sa Područnom privrednom komorom Banjaluka, Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Komorom Federacije BiH.
Na sajmu će biti organizovani i naučno stručna savjetovanja, javne tribine na aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede i komercijalne prezentacije. Drugi dan sama je posvećen ratarstvu, a treći stočarstvu
Poljoprivredni sajam u Bijeljini se svrstava u grupu najznačajnijih sajmova na području RS i BiH. Sajam traje do 26. septembra 2015. godine.

 

Print Friendly

Leave a Reply