Otvoren 85. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, štand Komore privukao veliku pažnju

Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, i ove godine predstavlja domaće privrednike na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji je danas otvoren u Novom Sadu.

Prvog dana sajma, zajednički štand, površine 100 metara kvadratnih, na kojem se direktno predstavlja osam kompanija, Destilacija Teslić, Farmavit Ljubinje, Kaldera Laktaši, Gikil Lukavac, Oprema OMO Mostar, Plantago Laktaši, Hercegovina med Trebinje i Vitinka Kozluk, dok će više od 50 preduzeća biti kataloški predstavljeno, privukao je veliku pažnju posjetilaca, ali i zvaničnika. Između ostalih, štand je posjetio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, ambasador BiH u Srbiji, Lazar Mirkić, a predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, sastao se i sa predsjednikom Privredne komore Vojvodine, Boškom Vučurevićem.

Jednu od najvećih smotri agrara i agrobiznisa u centralnoj i jugoistčnoj Evropi otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, koji je istakao da je ovaj sajam simbol srpske poljoprivrede.
– Zato želim da se Sajam i dalje razvija, a time i srpska poljoprivreda. To je dug našoj djeci i budućim pokoljenjima – naglasio je Nedimović i dodao da je došlo vrijeme da bude sređeno stanje u srpskoj poljoprivredi.
U tom pravcu, kako je rekao, prvi korak biće obezbjeđenje većih sredstava srpskim poljoprivrednicima. Sajam je otvoren do 21. maja, a ukupno će se predstaviti 1.500 izlagača iz Srbije, kao i 60 zemalja Evrope i svijeta.
U okviru kolektivnih izložbi, posjetiocima će se predstaviti privrednici iz Austrije, BiH, Crne Gore, Holandije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Španije i Tunisa.
Jedan od najatraktivnijih segmenata Sajma biće nacionalna izložba stoke na kojoj će biti 1.600 živih eksponata.
Na izložbi poljoprivredne mehanizacije biće predstavljeni najskuplji eksponati Sajma: kombajn za vađenje šećerne repe vrijedan 600.000 evra i traktor koji košta više od 300.000 evra.

Leave a Reply