Otvoren 86. poljoprivredni sajam u Novom Sadu, Komora predstavlja domaće privrednike

Međunarodni poljoprivredni sajam, po 86. put, otvoren je u subotu u Novom Sadu.                                                                              Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, i ove godine, tradicionalno, organizuje nastup domaćih privrednika. Na zajedničkom štandu, površine 100 metara kvadratnih, direktno se predstavlja 17 privrednih društava, dok će katalozima biti predstavljeno više od 50 kompanija iz BiH.

Na ovogodišnjem izdanju manifestacije, svoje proizvode i usluge predstaviće 1.518 firmi, institucija i organizacija iz Srbije i inostranstva. Ove godine Sajam će prvi put imati i Zemlju partnera, Italiju, i Zemlju prijatelja, Tunis.

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je na otvaranju da država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine, ne treba da brine za svoju budućnost.

„U Srbiji je povećan nivo subvencija i preferencijalnih kredita za poljoprivrednike, samo ove godine budžet ministarstva poljoprivrede je za sedam milijardi veći nego prošle godine. Pokrajinska vlada obezbijedila je podsticaje za mlade poljoprivrednike, rekao je Vučević.

On je posebno ukazao na potrebu povezivanja nauke, poljoprivrede i obrazovanje.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocijenio je na otvaranju Sajma da „Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu“.

„To je stvar koja treba da nas vodi u sektoru prehrambene industrije. Ako u ovome ne izdominiramo na ovom našem prostoru, ja ne vidim drugi dio gdje bismo takve rezultate mogli da postignemo. Imamo suficit od dvije milijarde evra, zahvaljujući odličnoj saradnji s našim prijateljima stranim zemljama, koje su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu“, rekao je Nedimović.

On je podsjetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posjetioce da posjete posebnu manifestaciju resornog ministarstva posvećenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je poljoprivreda najznačajnija razvojna poluga srpske ekonomije i istakao da su tome doprinijele mjere republičke i pokrajinske vlade.

„Pokrajinskoj vladi ključni prioritet je razvoj agrara, uložili smo do sada više od 20 milijardi dinara na podsticajne mere za osnaživanje poljoprivrednika. Prepoznate su i nove kategorije, poput mladih do 40 godina, žena na selu i poljoprivrednika iz manjih opština. Obezbedili smo nove podsticajne mere za zemljoradničke zadruge i 50 miliona dinara za kupovinu opreme“, rekao je Milićević.

U toku sajma, koji svake godine privlači pažnju sve većeg broja naših kompanija, biće održani stručni skupovi, kongresi, predavanja i konferencije na kojima će privrednici i stručnjaci iz mnogih oblasti razmjenjivati znanja i iskustva.

Takođe, biće održani i bilateralni susreti privrednika u okviru Evropske mreže preduzetništva.

60282768_2503266953233923_8092398665534013440_o    60421540_2503266246567327_5927200528000876544_o

Print Friendly

Leave a Reply