Otvoren sajam „Agro Beograd“: Na zajedničkom štandu veliki broj proizvođača iz Srpske

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske Branislav Nedimović i Boris Pašalić sa resornim ministrima iz Albanije i Sjeverne Makedonije, otvorili su danas u Beogradu 3. Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Beograd“.

Na zajedničkom štandu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Republike Srpske, po prvi put, predstavlja se oko 50 kompanija i veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača, a otvaranju sajma prisustvovao je i predsjednik Komore, Pero Ćorić.

Prema riječima Nedimovića, Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća u vrijednosti od milijardu evra, o čemu je nekada sanjala.

On je istakao da to nije granica za Srbiju, već da otvara nova tržišta, a jedna od prilika je i inicijativa „Otvoreni Balkan“.

Pašalić je izrazio nadu da će sljedeća, četvrta članica inicijative „Otvoreni Balkan“ biti BiH, naglasivši da trenutno unutar BiH ne postoji zajednički stav o tome.

On je naveo da Vlada Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH daju punu podršku pristupanju toj inicijativi, kao i privrednici i proizvođači.

Resorni ministri Sjeverne Makedonije i Albanije Ljupčo Nikolovski i Frida Krisca ocijenili su da je sajam primjer uspješne saradnje i još jednom pozdravili inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Na Sajmu, koji će trajati do subote, 29. januara, predstaviće se čak 500 izlagača iz Srbije i svijeta.

 

Print Friendly

Leave a Reply