Otvorena fabrika “R-S Silikon”

R-S SiliconPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik grupacije „Metalege“ iz Italije Gvido Duzi pustili su danas u rad Fabriku za proizvodnju silicijum metala „R-S silikon“ u Bjelajcu u opštini Mrkonjić Grad.
Dodik je naglasio da je riječ o investiciji vrijednoj 41 milion evra, te da Fabrika trenutno zapošljava 112 radnika.
„Ovom investicijom ne samo da smo pokazali da smo spremni da privučemo investitore iz inostranstva i damo im određenu logistiku, nego i sposobnost da pratimo veoma visoko zahtjevne standarde u vezi sa davanjem radnih dozvola koje su morale da prate ovu investiciju“, rekao je Dodik novinarima nakon otvaranja fabrike.
Prije otvaranja fabrike, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić uručila je investitoru upotrebnu dozvolu za probni rad.
Predavanjem upotrebne dozvole, tvrdi Dodik, završen je tehnološki proces izgradnje i počinje proces proizvodnje, i to u skladu sa najvećim standardima koji postoje u Evropi i svijetu jer je riječ o jednoj od najboljih tehnoloških fabrika ove vrste u svijetu.
„Republika Srpska je podržala i prepoznala potrebu da se ovako nešto napravi u ovoj opštini. U dijelu naših projekata i programa podrške industrijalizaciji, odnosno reindustrijalizaciji, svaki pojedinačni projekat ove vrste je dio ukupnog procesa i političkog cilja da se uspostavi povećana industrijska proizvodnja u Republici Srskoj“, poručio je Dodik.
On je dodao da je to najbolji način za stabilan rast bruto domaćeg proizvoda, koji ove godine bilježi stopu rasta od gotovo dva odsto, što predstavlja ohrabrujući podatak.
„Mi imamo kontinuiran rast industrijske proizvodnje, koji će za ovu godinu biti 4,5 odsto, što govori da i pored ogromne galame koju možemo da čujemo, Republika Srpska ostvaruje svoje ciljeve ekonomskog razvoja i pokazuje sposobnost da održi stabilnost svog finansijskog sektora i da bude podrška podizanju i razvoju ovih investicija“, naglasio je Dodik.
Dodik je istakao da je nedaleko od ove fabrike u toku proširenje energetskih kapaciteta u Hidroelektrani „Bočac dva“, kao i da su širom Srspke u toku ogromni projekti poput izgradnje auto-puta i Termoelektrane „Stanari“, koja je počela sa radom, a koju su uložena ogromna sredstva.
„Već sada razgovaramo o novim investitorima, od Trebinja gdje je u planu gradnja dodatnih kapaciteta prehrambene industrije, do Novog Grada i Kozarske Dubice gdje su italijanski investitori zainteresovani za gradnju“, rekao je Dodik.
Gvido Duzi, predsjednik grupacije „Metalege“ iz Italije, koja je gradila Fabriku „R-S silikon“ naglasio je da će proizvoditi 16.000 tona metal silicijuma godišnje, te da će sva proizvodnja biti namijenjena izvozu.
„Ukupno će fabrika zapošljavati 120 radnika. Metal silicijum koji ćemo proizvoditi koristi se za potrebe medicinske i farmaceutske industrije, ali i građevinarstva i industrije metala“, naveo je Duzi.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić istakla je da je fabrika u Bjelajcu ispunila sve tehničke uslove da počne sa radom.
„Ovako kompleksno postrojenje zahtijeva određeni rok za probni rad. Institut za ispitivanje materijala `Konstrukcije`, koji je vršio tehnički prijem ovog objekta, u svom izvještaju je konstatovao da su svi radovi izvedeni u skladu sa investicioni-tehničkom dokumentacijom i u skladu sa svim evropskim standardima uz poštivanje strogih normi zaštite životne sredine“, rekla je Golićeva.
Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić napomenula je da je ponosna što je fabrika napravljena na području ove opštine.
„Velika volja, želja i entuzijazam omogućili su da godinu i po dana nakon polaganja kamena temeljca imamo ovaku fabriku“, rekla je Aničićeva.
Aničićeva je zahvalila Vladi Republike Srpske, kao i Gvidu Duziju što je više od 350.000 KM uložio u poplavljena područja, nevladine organizacije, škole i sportska udruženja.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply