Otvorene prijave za EUREMnext European EnergyManager 2021

Nakon uspješno obučenih dvanaeast polaznika prve generacije energetskih menadžera u Bosni i Hercegovini prema EUREMnext programu, obuka sljedeće generacije biće nastavljena, a svi zaintreresovani imaju mogućnost da ostvare uspjehe i usvoje novo znanje, te da steknu međunarodno priznati certifikat i zvanje energetskog menadžera.

Projekat EUREMnext European EnergyManager je standardizovan edukacijski program na području energetske efikasnosti koji se provodi u preko 30 zemalja. U okviru projekta EUREM do sada je osposobljeno preko 5.000 energetskih menadžera koji su stekli međunarodno priznati certifikat European EnergyManager.

Cilj programa je osposobiti zaposlenike da unutar kompanije u kojoj rade prepoznaju potencijale za uštedu energije, postave konkretne ciljeve te primjene potrebne mjere za uštedu energije i novca. Na osnovu toga polaznici izrađuju svoj individualni energetski koncept, koji između ostalog predstavlja dio završnog ispita i uslova za sticanje međunarodno priznatog certifikata EUREM EnergyManager.

Projekat je usmjeren prema zaposlenicima iz tehničkih odjela, voditeljima proizvodnje, energetskim savjetnicima, građevinskim inžinjerima, arhitektima i ostalom relevantnom tehničkom osoblju. Program se odnosi na proizvođačku industriju (kao što su prehrambena, drvna, tekstilna industrija), zdravstvo, turizam, finansijski sektor i slično. Pored energetske efikasnosti EUREM program obrađuje i teme vezane za obnovljive izvore energiije (OIE) kao što su: solarne eletrane, biogas, biomasa itd.

O uspjehu ovog programa govori i dostignuće polaznika prve generacije EUREMnext programa, čiji je energetski koncept ušao među najbolje radove na međunarodnom nivou te tako zaslužio nagradu „EUREM 2020“ na međunarodnoj konferenciji u Atini.

Ukupan program stručnog usavršavanja European EnergyManager u prosjeku traje četiri do šest mjeseci. Prvi dio programa su predavanja, gdje se obrađuje šesnaest obaveznih tema o kojima govore ugledni domaći predavači, konsultanti i predstavnici renomiranih kompanija. Navedenih šesnaest tema je podjeljeno u šest odvojenih modula od kojih svaki traje tri dana od 8:30 do 17:30 sati. Navedeni moduli se obrađuju u razmaku od dvije do tri sedmice.

Drugi dio programa predstavlja izrada energetskog koncepta, gdje učesnici mogu na primjeru svoje kompanije uz mentorstvo da izrade plan uštede energije na konkretnom primjeru.

Kompletan poziv i prijavni obrazac možete preuzeti u prilogu, a za sve dodatne informacije možete pozvati Privrednu komore Republike Srpske, kontakt osobe su Gordana Višekruna i Jelena Rodić, br. telefona 051 222 986.

Eurem Poziv 2021

Prijavni obrazac EUREM2021

Print Friendly

Leave a Reply