Pad proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj u prva dva mjeseca ove godine proizvedeno je 178.660 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 26,9 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U januaru i februaru periodu najviše je proizvedeno trupaca u masi od 63.571 metara kubnih od četinarskog i 34.425 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za prva dva mjeseca ove godine prodano ukupno 114.555 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 30,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je prvi kvartal prošle godine bio jako dobar i da je to bila dobra osnovica, kao i da stanje u šumarstvu Srpske u prva dva mjeseca upućuje na zaključak da će u prvom kvartalu ove godine biti blaži podbačaj u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Što se tiče reagovanje tržišta, pokazuje se još negativan uticaj pandemije virusa korona koji se manifestuje u smanjenju tražnje za pojedinim drvnim sortimentima, a što pokazuje podatak o smanjenoj prodaji za skoro 30 procenata u odnosu na prošlogodišnji period“, naveo je Šinik.

On je naglasio da, ako ne bude popuštanja restriktivnih mjera na tržištma bitnim za Srpsku u ovom sektoru, to može biti problem.

„Pretpostavljam da ulazimo u period godine kada su vakcine protiv virusa korona dale neke rezultate i da će se situacija polako vraćati u normalu, gdje možemo očekivati možda već u prvom polugodištu da dođemo na nivo koji smo imali većim dijelom prošle godine“, dodao je Šinik.

 

SRNA

Print Friendly

Leave a Reply