PARTISH PROJEKAT: Studijska posjeta Sloveniji

By 23. септембра 2021. Novosti iz Komore, Projekti, slide No Comments
Predstavnici Privredne komore Republike Srpske učestvuju u studijskoj posjeti Sloveniji u okviru PARTISH projekta koja se realizije u periodu od 21. do 24.09.2021. godine.Studijska posjeta uključuje posjetu različitim visokoškolskim ustanovama u Sloveniji, a s ciljem razmjene znanja i prenosa praktičnih iskustava iz Slovenije u zemlje učesnice u projektu. U okviru studijske posjete učesnici će obići Koledž za hotelijerstvo u Mariboru, gdje će se upoznati sa kratkim visokoškolskim obrazovanjem u praksi na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Takođe, posjetiće Koledž Academia u Mariboru, gdje će dobiti informacije o kratkim visokoškolskim studijama u praksi u oblasti digitalizacije. Posjetiće i Koledž tehnologija prerade drveta u Mariboru, gdje će biti predstavljeni kratki ciklusi u drvnoj industriji. Posjeta obuhvata upoznavanje sa sistemom dvogodišnjeg obrazovanja Koledža za hotelijerstvo na Bledu, gdje će se učesnici upoznati sa kratkim ciklusima u oblasti hotelskog menadžmenta. Prakse sa kratkih ciklusa studija iz oblasti prehrambenih tehnologija i organizacije putovanja učesnicima će biti predstavljene na BIC- KULT 365 centru (Centar za kulinarstvo u Ljubljani).

U okviru studijske posjete održan je i sastanak upravnog odbora partnera u projektu na kojem su analizirane dosadašnje aktivnosti i definisane smjernice za naredne korake u implementaciji projektnih aktvnosti koje će doprinijeti uspješnijem postizanju projektnih rezultata.

Trećeg dana studijske posjete učesnicima će biti predstavljene Asocijacija viših strukovnih škola u Sloveniji, Institut za stručno obrazovanje i treninge Republike Slovenije, te Agencija za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju Slovenije, kao i njihova uloga u implementaciji kratkih ciklusa strukovnog visokog obrazovanja.

Učesnicima će biti predstavljena iskustva Srbije i Estonije o obukama i učenju na kratkim stručnim visokoškolskim ciklusima.

PARTISH projekat je projekat koji se realizuje u okviru ERASMUS+ programa, a koji se odnosi na unapređenje upravljanja i rada visokoobrazovnih institucija u smislu njihove internacionalizacije i razvojem sektora visokog obrazovanja u smislu cjeloživotnog učenja, stalnog obrazovanja, saradnje između univeziteta i privrede i vezanim reformskim politikama. Projektne aktivnosti su podijeljene u 8 radnih paketa a trajanje projekta je tri godine. Privredna komora Republike Srpske je jedan od 17 partnera koji učestvuju u implementaciji ovog projekta.

Print Friendly

Leave a Reply