PKRS i PKS: Zajedničkim projektima do ruskog tržišta

PKRS u PKSPrivrede Republike Srpske i Srbije imaju mnogo potencijala za dalje unapređenje saradnje, ocjenjeno je, između ostalog, na sastanku delegacija dviju privrednih komora, koji je, 11. marta, održan u Privrednoj komori Srbije.
Na sastanku je najavljeno organizovanje poslovnih foruma privrednika tokom 2016. godine, a rukovodstva komora razmotrili su i mogućnosti pokretanja zajedničkih projekata, kako bi se za plasman proizvoda iz Republike Srpske na tržište Ruske Federacije iskoristio status koji ima Republika Srbija.
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, izjavio je novinarima nakon sastanka da je nesporna činjenica da postoji mogućnost da se, finansiranjem realnih mogućnosti privrednih subjekata Srbije i Srpske, realizuje zajednički nastup na ruskom tržištu.
– Prije svega mislim na proizvode iz oblasti elektro-mašinske industrije, jer je na ruskom tržištu ostalo mnogo toga upražnjeno zbog izlaska turske privrede. Postoji mogućnost i da se u Srbiji otvori zajednička proizvodnja nekih mašinskih elemenata koji nedostaju ruskom tržištu – rekao je predsjednik Đurić.
U budućnosti, kako je napomenuo, neophodno je realizovati niz projekata koji su u zajedničkom interesu.
– Mi sigurno možemo učiniti mnogo, ali nam je potrebna uloga političkog faktora koji privrednicima treba da otvori vrata, kao što to čine velike zemlje i veliki sistemi – istakao je Đurić.
Privredne komore treba da rade više na sektorskom povezivanju privreda, smatra Nenad Đurđević, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije za regionalnu saradnju i Komora Srbije će, tvrdi, raditi na uključivanju Privredne komore Republike Srpske u projekte u okviru Komorskog investicionog foruma.
Potpredsjednik PKS, Slobodan Samardžić, naveo je da je Republika Srpska treći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je na sastanku razgovarano i o načinima da Srpska zauzme prvo mesto, a da privredne komore treba da budu zamajac u unapređenju saradnje
Na sastanku je ukazano i da je neophodno što prije riješiti poteškoće i barijere u privrednoj saradnji, usljed propisa koji su počeli da važe, jer privreda ne može da čeka.

Print Friendly

Leave a Reply