Počela realizacija Erasmus+ projekta: Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Univerzitet u Istočnom Sarajevu juče je bio domaćin sastanka kojim je ozvaničen početak realizacije međunarodnog Erasmus+ projekta „Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“.

Cilj projekta je unapređenje kompetencija diplomiranih studenata i doprinos pri njihovom zapošljavanju putem uvođenja dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje.

Primjena sistema dualnog obrazovanja na univerzitetima u BiH, kako je rečeno, omogućiće povezivanje visokoobrazovnih ustanova sa privredom i veću mogućnost zapošljavanja diplomiranih studenata, a nedostatak prakse i nedovoljne kompetencije diplomiranih studenata glavne su zamjerke poslodavaca.

Podršku Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, pri implementaciji projekta, pružili su Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Sastanku je prisustvovalo oko 40 učesnika, predstavnika Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Zenici, Sveučilišta u Mostaru, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te Ministarstava za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog i Zapadnohercegovačkog kantona, Privredne komore Federacije BiH, Univerziteta FH Johaneum iz Graca (Austrija), Duale Hochschule Baden-Württemberg (Njemačka), IMH Dual Engineering University School (Španija), te predstavnici organizacije Bit Alijansa Sarajevo.

Print Friendly

Leave a Reply