Počeo Jahorina ekonomski forum 2018: Predstavnici Komore učesnici dva panela

Jahorina ekonomski forum 2018, koji je, u organizaciji Udruženja ekonomista Republike Srpkse „SWOT“ i Udruženja ekonomista Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednika RS, Milorada Dodika, počeo danas na olimpijskoj planini, okupio je više od 400 učesnika, među kojima su i predstavnici Privredne komore Republike Srpske.

Predsjednik Komore, Borko Đurić, učestvovaće na panelu „Radna snaga – resurs koji nestaje“, dok će Olivera Radić, rukovodilac Centra za makroekonomiju, unapređenje poslovanja i bonitete PKRS učestvovati na panelu „Izgradnja preduzetničkog ekosistema javnih univerziteta i ubrzani privredni rast i razvoj Republike Srpske“.

Otvarajući Foum, predsjednik Srpske, Milorad Dodik, rekao je Srpska mora zadržati mlade obrazovane ljude, te najavio uvođenje ministarstva za nove tehnologije.
– Moramo energično da reagujemo na izazove koji su vidljivi, a to je radna snaga. Tu moramo kreirati nove politike. Moramo zadržati naše mlade i obrazovane ljude. Moramo se oduprijeti tom šablonu odlaska mladih u inostranstvo, koji je neko drugi planirao – istakao je Dodik i ukazao na značaj regionalne saradnje za prosperitet, stabilnost i budućnost zemalja Balkana.
Prema njegovim riječima, regionalna saradnja je “sine kva non” svih naših odnosa, našeg zajedničkog puta i saradnje.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da Srbija izvozi više u BiH, nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno i istakla da se jačanjem ekonomije Srbije može očekivati bolja saradnja sa BiH.
– Odlična ekonomska situacija u Srbiji je dobra vijest i za BiH i region, jer se jačanjem privrede Srbije može očekivati veći nivo investicija i dalje jačanje ekonomske saradnje – poručila je Brnabićeva.

Ona je navela da je robna razmjena Srbije i BiH prošle godine iznosila 1.700.000.000 evra, što je rast od 13,6 odsto u odnosu na 2016. godinu.
– Ne postoji nijedno tržište u regionu na kojem Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim robne razmene kao tržište BiH. O značaju BiH kao spoljnotrgovinskog partnera i izvozne destinacije govori činjenica da se čak 44 odsto robne razmene Srbije u okviru CEFT-a odnosi na BiH – naglasila je Brnabićeva.
Srbija je za BiH, kako je napomenula, treći najvažniji strani investitor – iza Austrije i Hrvatske sa do sada uloženih 1.100.000.000 evra.
– Tržište BiH ostaje veoma otvoreno za kompanije iz Srbije – istakla je Brnabićeva.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da se region nije spremio za otvorenost tržišta, ali da kroz integracijske procese ima prostora za regionalno povezivanje.

Istakao je da je neophodno da se sami pripremimo za integracije koje zahtijevaju moderni evropski i svjetski ekonomski procesi. U tim procesima primarni cilj su, ističe Čović, naši susjedi, a veze se mogu ostvariti i već se ostvaruju, posebno u energetskoj mreži, a brojne su i ostale mogućnosti.

– Najvažnije je da budemo spremni sami među sobom za procese koji nam predstoje, a zatim sa našim susjedima, a onda regionom, kako bi postali dio Evropske unije – istakao je Čović.

Kao važne segmente naveo je neprestane inovacije u svakom segmentu života, što treba da prate i neophodne investicije, a sve u cilju da se mladi ljudi zadrže na ovim prostorima.

Saša Grabovac, predsjednik Organizacionog odbora Jahorina ekonomskiog foruma, rekao je da je tema ovogodišnjeg foruma  „Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja Jugoistočne Evrope“.

-Veoma je zabrinjavajuće stanje visoke stope nezaposlenosti u Srpskoj i odlaska mladih u zemlje Zapadne Evrope. To je između ostalog i jedna od glavnih tema ovogodišnjeg foruma, zaključio je Grahovac.

 

Leave a Reply